7.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialRose Gottemoeller: SUA vor ca Baza de la Deveselu să devină operaţională...

Rose Gottemoeller: SUA vor ca Baza de la Deveselu să devină operaţională la timp

Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza aeriană de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, luni, pentru Mediafax, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, Rose Gottemoeller.

“Apreciem faptul că România a acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA, n.r.) la Baza Deveselu şi vrem să colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcţia acesteia la timp”, a declarat Gottemoeller, aflată în vizită la Bucureşti.

Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al SUA din Europa trebuie să devină operaţională în 2015.

Îngrijorările privind Baza Deveselu au apărut după ce administraţia americană a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa, renunţând la faza a IV-a din cadrul proiectului. Această ajustare are în vedere renunţarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA ca urmare a ameninţărilor din partea Coreei de Nord.

Citeşte şi Aurescu: Poziţia exprimată de Rogozin, confirmare a ceea ce NATO, inclusiv România, au susţinut constant

“Banii pentru bază sunt deja prevăzuţi în buget şi vrem ca proiectul de construcţie să meargă mai departe. Vom colabora, cred, foarte strâns în următorii ani pentru ca această bază să devină operaţională”, a subliniat Rose Gottemoeller.

Ea a afirmat, de asemenea, că, în opinia sa, “nu există nicio imprevizibilitate privind România”, care a fost un “partener foarte important” pentru Statele Unite.

Preşedintele Traian Băsescu afirma, în februarie, că “există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil”. Întrebată dacă “imprevizibilitatea” de orice fel ar putea influenţa planurile referitoare la Deveselu, Gottemoeller a răspuns: “Nu văd ca acest lucru să se întâmple. Am prevăzut resurse financiare în bugetul naţional şi bugetul apărării în sprijinul proiectului”.

Ea a subliniat că fondurile au fost deja alocate şi sunt disponibile, prin urmare, “nu există nicio imprevizibilitate în ceea ce priveşte România”. “Aţi fost un partener foarte important şi considerăm pozitiv să colaborăm cu voi”, a adăugat Gottemoeller.

Întrebată dacă această cooperare în privinţa apărării antirachetă ar putea fi un catalizator pentru includerea României în programul Visa Waiver, subsecretarul american de Stat a refuzat să comenteze.

Citeşte şi Bulgaria vrea garanţii dacă România va începe exploatarea gazelor de şist

“Eu activez ca subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională. Responsabilităţile mele se referă la aspectele legate de securitate. Este foarte inadecvat pentru mine să comentez în privinţa programului Visa Waiver. Dar pot spune că relaţiile bune pe care le avem cu România sunt evidente prin spectrul larg al cooperării noastre – economic, politic şi de securitate”, a declarat Gottemoeller, exprimându-şi speranţa într-o continuare a cooperării.

România se află printre puţinele state europene, alături de Polonia, Bulgaria şi Cipru, care nu sunt incluse în programul Visa Waiver (VWP), ce permite călătoriile în Statele Unite, de până la 90 de zile, fără viză turistică, principalul obstacol fiind rata ridicată de refuz a solicitărilor de viză ale cetăţenilor români. Aceasta a fost de 17% în 2012, în scădere faţă de 22,4% în 2011. Rata de refuz rămâne însă principalul obstacol în calea includerii României în VWP, în contextul în care limita maximă admisă de legislaţia americană în vigoare este 3%.

Cele mai citite

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...
Ultima oră
Pe aceeași temă