20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomprest, despre strategia de deszăpezire: Lumea să o lase mai uşor cu...

Romprest, despre strategia de deszăpezire: Lumea să o lase mai uşor cu maşinile pe timpul iernii

Din 15 noiembrie 2012 a intrat în vigoare programul de deszăpezire şi combaterea poleiului, pentru sezonul de iarnă 2012 – 2013, întocmit de Romprest pentru Sectorul 1 din Bucureşti.

Efectivele Romprest vor asigura aceste servicii până în data de 15 martie, a anunţat ieri compania intr-o conferinţă de presă.

Romprest şi-a împărţit anul acesta strategia în două direcţii. Pe de-o parte, de va acţiona în regim de urgenţă (urgenţa 1-U1) pentru deszăpezirea arterelor destinate traficului RATB în maxim 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice, iar pe de altă parte, se va interveni pentru degajarea străzilor pe care se află instituţiile publice (şcoli, spitale, unităţi de pompieri), în maxim 4 ore de la finalizarea intervenţiei în regim U1.

În cifre, Romprest va asigura deszăpezirea, în principal, în 20 de puncte fixe din sectorul 1, dar şi pe domeniul public al sectorului 5 , în cinci puncte fixe.

Pentru sectorul 1, punctele fixe sunt: Punctele fixe sunt: Piaţa Victoriei (intrare pe Buzeşti), Piaţa Victoriei (intrare pe Lascăr Catargiu), Piaţa Romană (intrare pe Dacia), B-dul Aviatorilor (Pescăruş), Piaţa Charles de Gaulle, Calea Florească (la intrarea dinspre Pasajul Pipera), Str. Nicolae Caranfil (staţia de carburanţi AGIP), B-dul Aerogării (staţia de carburanţi OMV), Piaţa Victoriei (intrare pe Calea Victoriei), Gara de Nord (vizavi de coloane), B-dul Banu Manta (în faţa primăriei, intrare spre pasaj), Piaţa Victoriei (pastila Kiseleff şi Aviatorilor), Calea Griviţei (sub Pod Grant, intrare pe bretea spre Turda), Calea Griviţei (staţia de carburanţi AGIP Chibrit, intrare spre pasaj), Calea Griviţei (staţia de carburanţi AGIP Chibrit, intrare pe Ion Mihalache), Şos. Bucureşti-Ploieşti (DN1), (staţia de carburanţi MOL – Pod Otopeni), B-dul Poligrafiei (staţia de carburanţi LUKOIL Jiului), Şos. Bucureşti-Târgovişte (staţia de carburanţi MOL Odăii), Şos. Chitilei (staţia de carburanţi LUKOIL Pod Constanţa) şi Alee Privighetorilor (vizavi de Academia de Poliţie).

Pentru sectorul 1 vor fi alocate 90 de utilaje, iar minim 200 de angajaţi pe un schimb de opt ore vor asigura deszăpezirea manuală, în timp ce pentru sectorul 5 vor exista 25 de utilaje şi minim 150 de angajaţi pe schimb.

Directorul Operaţional al Romprest, Sorin Velicu, a atras atenţia că este important ca şi cetăţenii să contribuie la la rândul lor, în perioadele cu ninsori, în mod responsabil, la procesul de deszăpezire.

Citeşte şi METEO. Vin NINSORILE. Află când vei avea nevoie de CAUCIUCURI DE IARNĂ!

„Pentru a facilita accesul utilajelor de deszăpezire şi colectare a deşeurilor, persoanele fizice şi juridice, instituţiile publice, unităţile de alimentaţie publică, pieţele şi unităţile sanitare sunt obligate, conform legislaţiei în vigoare, să îndepărteze ţurţurii de gheaţă si să cureţe de zăpadă şi gheaţa de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea, în maxim 2 ore de la încetarea fenomenelor meteorologice, fără a depozita zăpada pe carosabil sau pe gurile de canal”, se precizează într-un comunicat de presă lansat de compania de salubritate.

„Deţinătorii de autoturisme sunt obligaţi să parcheze maşinile astfel încât să fie permis accesul utilajelor de deszăpezire, pluguit, combatere poleiului, încărcat şi transport zăpadă”, se mai specifică în comunicat.

Pentru zilele în care se anunţă ninsori, Sorin Velicu a recomandat ca „lumea s-o lase mai uşor cu maşinile”.

Recomandarea a fost făcută în baza experienţelor din anii anteriori când, aşa cum a exemplificat directorul operaţional al Romprest, s-au produs blocaje pe DN1, iar utilajele nu au putut nici ele interveni.

Sorin Velicu, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, comparativ, şi strategiile de deszăpezire din alte state europene.

Austria
În Viena, deszăpezirea se face conform unui plan în care străzile sunt împărţite în cinci categorii, în functie de importanţă:

Categoria A
: Bulevardele de maximă prioritate, curăţate de departamentul primăriei care se ocupă de deszăpezire, cu 76 de utilaje dedicate exclusiv străzilor din această categorie

Categoria B
: reţeaua stradală cu trafic important, care este deservită de societăţi de salubritate private

Categoria C: străzile cu trafic mediu. Pentru categoriile B şi C sunt pregătite pentru intervenţie 138 de utilaje, la solicitarea Primăriei.

Categoria K: străzile secundare cu trafic redus

Categoria R: cele mai importante piste de biciclete.

Zăpada colectată este transportata în patru locuri special amenajate pe malurile canalului Dunării. De asemenea, în apropierea Vienei sunt şi două bazine cu racord la sistemul de canalizare unde zăpada poate fi depozitată şi lăsată să se topească. În 2011 au fost transportaţi 18.220 metri cubi de zăpadă.

Dupa trecerea iernii, departamentul care se ocupă cu deszăpezirea are sarcina de a curăţa de sare şi de materialul antiderapant cele aproximativ 90.000 de canale de scurgere a apei pluviale din reţeaua stradală.

Canada

În Canada, operaţiunile de deszăpezire şi înlăturare a gheţii se efectuează în funcţie de priorităţi, pentru a asigura siguranţa şoferilor care călătoresc în condiţii nefavorabile. Rutele prioritare sunt stabilite în funcţie de volumul traficului, viteză, clasificarea drumului, textura drumului, traficul şi serviciile de urgenţă.

Operaţiunile specifice includ împrăştierea sării şi a nisipului în condiţiile meteo nefavorabile. De asemenea, procesul de pluguit al suprafeţelor începe atunci când stratul de zăpadă depăşeşte 10 cm.

De exemplu, în Ottawa, programul de deszăpezire intră în vigoare începând cu data de 15 noiembrie şi este valabil până la 1 aprilie. Intervenţia se face, în funcţie de cele două grade de urgenţă: urgenţa 1 (drumurile de categoria A şi B), urgenţa 2 (categoria C şi D). De exemplu, pe drumurile din categoria A (autostrăzi şi bulevarde de maximă prioritate), intervenţia se face la 4 ore de când a început ninsoarea, la cele cu trafic important şi secundare, în funcţie de urgenţă între, 4 şi 6 ore de la încetarea ninsorii, iar pe cele rezidenţiale (categoria D), la 12 ore după ce s-a oprit ninsoarea.
Se acţionează preventiv cu soluţie lichidă, la temperaturi de până la minus 10⁰C şi cu soluţii solide, sub această temperatură.

Un interes deosebit este acordat şi deszăpezirii pe străzile înguste, din centru, unde sunt amplasate indicatoare care interzic staţionarea în intervalele orare în care se face deszăpezirea dar şi mesaje personalizate pentru fiecare categorie de cetăţeni. De asemenea, primăria desfăşoară ample campanii de informare referitoare la aceste subiecte şi acordă amenzi substanţiale, dacă nu sunt respectate.

În Toronto, trotuarele sunt curatate în momentul în care ninsoarea s-a oprit, iar stratul de zăpadă are 8 cm în noiembrie, decembrie şi martie şi 5cm, în ianuarie şi februarie, când volumul precipitaţiilor creşte. Serviciul nu include curăţarea de ninsoare a drumurilor de acces sau a trotuarelor din faţa proprietăţilor private care duc la o reşedinţă.

Germania

În Germania, cele mai multe localităţi solicită ca străzile să fie menţinute curate între orele 7 dimineaţa şi 20, ceea ce înseamnă că în cazul în care ninge continuu, cei responsabili cu degajarea străzilor trebuie să intervină de mai multe ori.

Trotuarele nu trebuie sa fie neaparat curăţate în întregime de zăpadă, dar trebuie să fie nealunecoase, astfel încât circulaţia pe acestea să se facă în deplină siguranţă. Unele comunităţi impun o amendă de 500 de euro pentru cei care nu respectă legile privind îndepărtarea zăpezii şi a gheţii.

Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...
Ultima oră
Pe aceeași temă