10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRompetrol suplimentează producţia de motorină, preţul la pompă nu scade

Rompetrol suplimentează producţia de motorină, preţul la pompă nu scade

Grupul Rompetrol va produce cu aproape un milion de tone de combustibil Diesel mai mult, în urma modernizării Rafinăriei Petromidia din Năvodari.

 

Rompetrol Rafinare, companie mem­bră a Grupului Rompetrol, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, începerea ultimei faze a programului de creştere a capacităţii de procesare a Rafinăriei Petromidia, de la 3,8 milioane tone la peste 5 milioane tone de materie primă. Valoarea investiţiilor aferente acestuia este de 377 milioane dolari, până acum fiind investite 234 milioane dolari. După doi ani de criză acută şi de pierderi fi­­nanciare, care au atins 179 milioane de dolari în 2010, condu­­cerea grupului speră la o revenire a cererii. Saduokhas Meraliyev, CEO al Rompetrol, a declarat că trimestrul I din 2011 a fost unul „foarte bun”, iar T2 a adus stabilitate şi speră ca sfârşitul anului să nu aducă pierderi mai mari de 48 milioane dolari, urmând ca în 2012 grupul să obţină un profit de 16 milioane dolari.

Cea mai mare parte a produc­ţiei, circa 60%, ajunge pe piaţa românească. Saduokhas Meraliyev a precizat că, în ciuda in­­ves­­ti­ţii­lor, preţul la pompă al combustibililor nu va scădea, din două considerente. În primul rând, acesta este dictat în mare măsură de preţul inter­­naţional al petrolului. În al doilea rând, în preţul final o in­­fluenţă mare o au taxele şi accizele impuse de statul român.

Restul producţiei ajunge în sta­­tele din regiune. Saduokhas Meraliyev a declarat că Rompetrol este foarte interesat să investească în Ucraina şi Turcia, mai ales că această din urmă ţară a introdus, din acest an, obligativitatea normei Euro 5 la combustibili. „Programul face parte din strategia Grupului Rompetrol şi a acţionarului său, KazMunayGas, de consolidare şi dezvoltare a prezenţei în Europa Centrală şi de Est, în România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, dar şi în Turcia, Serbia sau Grecia”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Arman Kairdenov. „Scopul nostru este să folosim mai puţină materie primă şi să facem produse de valoare”, a conchis Meraliyev, subliniind şi faptul că grupul respectă toate normele ecologice în vigoare. 

 

Nici un leu pentru statul român

Directorul financiar al Grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev, a declarat că grupul nu mai datorează nici un leu statului român. „Noi nu mai datorăm nimic statului român. Chiar săptămâna trecută statul român a devenit acţionar minoritar la Rompetrol Rafina­re. Ne-am mai asumat însă să răscumpărăm acţiunile la preţul pieţei”, a declarat acesta. Întrebat despre ce înseamnă preţul pieţei, acesta a spus că nu valoarea de pe bursă este relevantă în acest caz, din cauza că sub 1% din acţiuni sunt listate, şi că există norme internaţionale în domeniu care se pot aplica, dacă ambele părţi se pun de acord. Rompetrol trebuia să plătească statului român datoria de 600 milioane dolari în contul căreia s-au emis obligaţiuni în 2003, cu scadenţă în 2010.

 

La Petromidia se vor procesa peste 5 milioane tone de materie primă

Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă