13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialRomii vor fi recunoscuti ca minoritate in Italia

Romii vor fi recunoscuti ca minoritate in Italia

Italia depune eforturi pentru "recunoasterea romilor ca minoritate", a declarat miercuri ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, intr-o conferinta de presa citata de agentia ANSA, consultata de Mediafax, la cateva zile dupa moartea a patru copii romani de origine roma, intr-un incendiu langa Livorno, relateaza AFP.

Faptul ca romii nu sunt inca recunoscuti ca minoritate "este o lacuna din partea noastra, dar depunem eforturi in acest sens", a afirmat ministrul.

Comisia Europeana a recomandat, in 2005, recunoasterea de catre statele membre UE a romilor ca "grup etnic distinct, care beneficiaza de o prioritate de actiune in materie de politica de integrare si munca".

Consiliul Europei a cerut, marti, Italiei, sa ia masurile necesare pentru integrarea cu succes a populatiei de romi, de pe teritoriul tarii.

Luni, un purtator de cuvant al Comisiei Europene, intervievat de presa italiana dupa tragedia de la Livorno, a cerut "deplina aplicare" in Italia a "regulilor pentru integrarea romilor si a celorlalte minoritati", mentionand o directiva europeana care interzice discriminarile pe criterii rasiale sau etnice.

Amato a declarat ca guvernul de centru-stanga incearca sa "remedieze ceea ce s-a facut in 2003", in timpul guvernarii de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi.

Patru copii romani de origine roma, cu varste cuprinse intre 4 si 11 ani, au murit carbonizati in noaptea de vineri spre sambata, in incendiul izbucnit intr-o baraca de sub o bretea a autostrazii din apropierea zonei industriale din Livorno.

Miercuri, judecatorul care instrumenteaza ancheta preliminara referitoare la moartea copiilor, a confirmat arestul preventiv al parintilor acestora, doua cupluri din Romania. Ei sunt banuiti de neacordare de asistenta unor persoane aflate in pericol.

Potrivit avocatului lor, Andrea Callaioli, citat de ANSA, parintii au declarat ca s-au indepartat de baraca pentru a urmari niste persoane necunoscute care amenintau ca "vor da foc" si a afirmat ca incendiul a izbucnit in absenta lor. Judecatorul nu a inlaturat definitiv aceasta posibilitate.

Tragedia de la Livorno a readus in discutie situatia romilor din Italia, unde numarul acestora este estimat intre 140.000 si 160.000, dintre care 60.000 au sosit recent din diferite tari din Europa Centrala, in special din Romania.

Amato a anuntat, luni, organizarea in octombrie a unei conferinte nationale cu privire la situatia romilor.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă