3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialRomgaz, pe bursă din martie 2013. Ce pierdem, ce câştigăm?

Romgaz, pe bursă din martie 2013. Ce pierdem, ce câştigăm?

Cu o întârziere de 6 luni, motivată de evaluarea rezervelor de gaz ale companiei, 15% din acţiunile Romgaz vor ateriza la BVB, într-o ofertă publică iniţială (IPO). Până atunci, bursa are testul Transgaz în septembrie. Eternele promisiuni – Hidroelectrica şi Nuclearelectrica – ar putea urma în primăvara-vara lui 2013.

 
În moţiunea de cenzură ce a dus la căderea Guvernului Ungureanu, privatizările-chiar şi cele derulate prin bursă (Transelectrica în acel moment) – erau condamnate ferm. „Vânzarea avuţiei naţio­nale” a fost reevaluată între timp iar listările de pachete minoritare la Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica se reiau cu întârziere de câteva luni.

E bine ca statul să renunţe pentru totdeauna la dividendele aferente unor pachete de 10-15% din acţiunile „perlelor coroanei” economiei româneşti? Răspunsul este „da”, în măsura în care Guvernul se limitează la pachetele minoritare şi nu cedează controlul acestor companii. Bursa obligă companiile la transparenţă, raportări periodice, la „cenzura” investitorilor privaţi în AGA. Mai puţine furturi, mai puţină risipă. N-am fi aflat prea multe despre contractele băieţilor deştepţi şi dedesubturile de la Hidroelectrica dacă Fondul Proprietatea, pătruns în acţionariat, nu făcea valuri prin presă. Ar fi fost însă mai bine dacă listările se produceau la un oarecare interval după numirea administratorilor privaţi la respectivele companii, statul ar fi încasat mai mulţi bani pe acţiuni (la bursă, preţul unei acţiuni se „aşază” ca multiplu al profitului; vezi cazul Hidroelectrica – după ieşirea din insolvenţă compania va valora mai mult curăţată de băieţii deştepţi).

Care sunt deci ultimele veşti în privinţa IPO-urilor? „Consultantul pentru tranzacţia Romgaz a recomandat ca evaluarea rezervelor de gaze ale companiei să fie făcută înainte de oferta publică iniţială. Suntem decişi să lansăm oferta publică iniţială la Romgaz până la finele lunii martie 2013″, se arată în memorandumul semnat de Guvern cu FMI. Listarea la bursă a Romgaz, la fel ca şi a Hidroelectrica, era programată iniţial pentru mijlocul lunii octombrie. „Intenţionăm să listăm prin ofertă publică iniţială 10% din capitalul Hidroelectrica după ce va ieşi din insolvenţă”, se mai spune în memorandum.

Totodată, Guvernul s-a angajat să grăbească pregătirile de vânzare a 10% din acţiunile Nuclear­electrica, dar va rata cu trei luni termenul stabilit iniţial pentru finele anului 2012.

Digeră BVB oferta Transgaz?

Până atunci, Transgaz Mediaş va derula la mijlocul lunii septembrie o ofertă publică secundară (SPO) pentru vânzarea pe bursă a încă 15% din acţiunile companiei (10% sunt deja listate). Operaţiunea era programată iniţial pentru sfârşitul lunii iunie, dar a fost amânată din motive tehnice. Transgaz reprezintâ un test bun pentru capacitatea de absorbţie a bursei autohtone (valoarea pachetului oferit este importantă – aproximativ 80 milioane euro).  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă