20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomanii platesc utilitatile la fel ca europenii bogati

Romanii platesc utilitatile la fel ca europenii bogati

Sumele cheltuite de romani pentru plata utilitatilor inca reprezinta o problema pentru cei cu venituri mici si chiar si pentru cei care castiga la nivelul mediei nationale. Pentru a ajunge la nivelul de trai din majoritatea tarilor UE, romanii ar trebui sa plateasca pentru utilitati de peste trei ori mai putin fata de ceilalti europeni, ale caror venituri sunt mai mult decat triple fata de ale noastre. Numai ca in realitate tarifele la utilitati la noi sunt putin mai mici sau chiar la nivelul celor din tarilor UE, ceea ce inseamna ca platim mult.
Salariul mediu de la noi este de 908 RON net, adica 275 de euro, in timp ce in UE sare de 1.000 de euro lunar.

Apa, mai ieftina la Milano

Bucurestenii platesc unul dintre cele mai mici tarife la apa din Europa. Un metru cub costa 0,67 de euro, spre deosebire de alte orase unde preturile sunt de pana la sase ori mai mari. Tarife apropiate sunt in orase cum ar fi: Atena – 1,1 euro/mc; Roma – 1,5 euro/mc; Budapesta si Madrid – 1,8 euro/mc; Praga – 2 euro/mc; Paris – 2,7 euro/mc. Apa este mai scumpa in orase cum ar fi: Amsterdam – 4 euro/mc; Viena – 5 euro/mc; Berlin – 5,5 euro/mc si Copenhaga – 6 euro/mc. Exista insa orase, cum ar fi Milano, unde pretul la apa este sub cel de la noi deoarece dispun de resurse bogate in acest domeniu. Din aceasta cauza, un locuitor din Milano achita 0,63 de euro/mc.
In Bucuresti, pretul la apa se estimeaza ca va creste in urmatorii ani pana la valoarea de un euro/mc, ceea ce il va mentine in topul oraselor europene cu tarife scazute. Avand in vedere faptul ca si salariul mediu din Romania este printre cele mai mici din UE, atunci bucurestenii pot considera ca este vorba despre un raport corect intre pretul la apa si venituri. Daca insa se gandesc la salariul mediu al unui locuitor din Milano, care castiga 1.000-1.400 de euro/luna, spre deosebire de aproximativ 275 de euro la Bucuresti, atunci poate considera ca platesc destul de mult un metru cub de apa.

La gaze stam inca bine

Pretul unui metru cub de gaze este la Bucuresti de 1,04 RON/metru cub pentru consumurile de pana la 2.400 de metri cubi lunar, ceea ce inseamna 0,31 euro/mc. Acesta este de trei ori mai mic decat la Milano, de exemplu, unde un metru cub costa un euro. Daca se iau in considerare salariile medii, se observa ca se pastreaza proportiile.  In perioada iulie 2005-iulie 2006, preturile la gaze au crescut cu 20% pentru consumatorii casnici din cele 25 de tari din care era formata UE la acea vreme. Media europeana se situeaza la 0,53 de euro/metru cub, cu putin peste pretul practicat la noi. Alte exemple sunt: Franta – 0,51 euro/mc si Olanda – 0,65 euro/mc. Preturile cele mai ridicate erau in Danemarca – 1,3 euro/mc si Suedia – 0,9 euro/mc.

Energia electrica, aproape  de alte tari 

 
Pretul unui kW este de 0,3 RON, adica 0,11 euro, ceea ce situeaza Bucurestiul pe o pozitie de mijloc, avand in vedere ca media europeana este de 0,14 euro. La un nivel apropiat de pretul de la noi se situeaza cel din Franta – 0,11 euro/kW. Ceva mai mult decat noi platesc germanii – 0,18 euro/kW; italienii si olandezii – 0,21 euro/kW. In perioada iulie 2005-iulie 2006, preturile la energie electrica au crescut cu 7%, in medie, in UE pentru consumatorii casnici, cele mai mari cresteri fiind in Malta – 35% si Anglia – 25%, in timp ce in Letonia pretul a scazut cu 17%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă