16.2 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialRomanii merg la votul pentru PE, desi nu sunt informati

Romanii merg la votul pentru PE, desi nu sunt informati

Majoritatea romanilor nu stiu absolut nimic despre alegerile din Romania pentru Parlamentul European, dar intentioneaza sa se prezinte in toamna la vot, fiind interesati in principal de agenda candidatilor si modul in care deciziile adoptate la nivelul acestui for le va influenta viata, relateaza Mediafax.
Informatiile legate de fondurile europene puse la dispozitia Romaniei de Uniunea Europeana, ca si de masurile guvernamentale adoptate din 2004 si pana in prezent in sanatate, educatie si impotriva coruptiei raman deasemenea necunoscute pentru majoritatea romanilor.
Concluzia rezulta dintr-un sondaj national realizat in luna iunie de Gallup Organization Romania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale, pe un esantion de 1.093 persoane de peste 17 ani, considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o eroare de s/-2,9% la un nivel de incredere de 95%.
Peste 25% dintre intervievati au declarat ca nu stiu absolut nimic despre alegerile din Romania pentru PE, fonduri europene si actiuni ale Guvernului in domenii esentiale, in timp ce numarul persoanelor informate nu depaseste 5% dintre respondenti.
La votul din toamna pentru alegerile PE intentioneaza insa sa se prezinte 80% dintre cetateni, doar 9% declarand ca nu vor vota.
Romanii sunt interesati sa afle modul in care deciziile adoptate la nivelul Parlamentului European le va afecta viata, rolul acestui organism, influenta pe care o pot avea politicienii romani in PE si care este agenda candidatilor la alegeri.
Ei mai vor sa afle ce se poate face efectiv cu fondurile UE, pentru ce domenii sunt alocati banii si cine ii poate primi.
Romanii considera ca un Guvern are responsabilitatea de a initia campanii de comunicare privind fondurile europene (74%), alegerile pentru PE (73%), incalcarea drepturilor consumatorului (72%), masurile de reforma (72%) si stimularea populatiei pentru a lua atitudine in fata actelor de coruptie (72%), nerespectarii dreptului de acces la informatie (68%) si a actelor de discriminare etnica sau rasiala (67%).

Cele mai citite

Real Madrid, mesaj după ce Andres Iniesta și-a anunțat retragerea

Andres Iniesta, celebrul mijlocaș al Barcelonei, a anunțat că se retrage din fotbal la vârsta de 40 de ani, decizie care a generat reacții...

Elena Lasconi atac la PNL: Onoarea, curajul şi respectul sunt doar vorbe goale pentru ostaşul din fruntea PNL

Preşedintele USR, Elena Lasconi, îi cere liderului PNL, Nicolae Ciucă, să clarifice intenţiile pe care le are şi să se gândească la "cât de...

Mark Rutte: Ucraina ar putea avea cea mai grea iarnă de la invazia rusă în februarie 2022

Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, a declarat marţi noul secretar general al NATO,...
Ultima oră
Pe aceeași temă