25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomanii isi dau aproape jumatate din salariu pe mancare si bautura

Romanii isi dau aproape jumatate din salariu pe mancare si bautura

In Romania, aproximativ 40 la suta din bugetul familiei se duce pe mancare si bautura, arata un studiu al companiei de cercetare GfK Romania. Acest lucru ar putea determina, in conditii de criza, o scadere a cererii de bunuri de larg consum.

In acest sens, directorul GfK Romania, Andi Dumitrescu, a explicat ca, "desi unele pareri vehiculate in piata in ultima vreme estimeaza ca romanii nu vor reduce consumul de bunuri de larg consum, ci vor taia din alte categorii de cheltuieli", aceasta nu ar fi o ipoteza credibila, pentru ca "ponderea ocupata de mancare si bautura in bugetul familiei din Romania continua sa fie ridicata, de aproximativ 40 la suta". Faptul ca romanii isi cheltuiesc o mare parte din venituri pe mancare si bautura se datoreaza in principal salariilor mici si este considerat de sociologi drept un semn ca Romania este inca o tara saraca. De altfel, potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net si-a temperat cresterea la sfarsitul anului trecut, de la 21 la suta la 17 la suta. La aceasta se adauga si faptul ca exista previziuni care arata ca cele mai multe companii vor reduce numarul salariatilor cu 20 la suta, ceea ce va duce, implicit, si la o scadere a consumului cu 2-3%.

Potrivit unor studii, romanii sunt pe primul loc in topul locuitorilor UE in ceea ce priveste procentul din leafa consumat pe alimente. Cu toate ca si cumparatorii rusi si polonezi se aseamana cu cei romani, cercetatorii de la GfK observa ca, spre deosebire de consumatorii din Europa de Est, cei din Europa Occidentala au redus anul trecut consumul si s-au orientat spre produse mai ieftine, ca urmare a cresterii preturilor. De exemplu, in Marea Britanie, tara in care a crescut cea mai mare rata a inflatiei la alimente, desi volumul produselor cumparate s-a marit cu un procent, britanicii au trecut la produse mai ieftine.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă