19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomanii din Germania si Austria, cei mai grabiti sa se intoarca la...

Romanii din Germania si Austria, cei mai grabiti sa se intoarca la serviciu

Punctele de trecere a frontierei din vestul tarii incep sa fie tot mai aglomerate, in aceste zile, deoarece romanii care muncesc in Occident se intorc la serviciu. Primele persoane au ajuns in Vama Nadlac inca de luni, dupa ce au petrecut sarbatorile pascale alaturi de parinti, rude sau prieteni. Toti au spus ca patronii nu le-au permis sa stea mai mult in Romania si i-au amenintat ca daca intarzie la munca ii vor concedia
Aglomeratia din punctele de trecere a granitei, un fenomen normal la sfarsitul perioadelor de sarbatori si al concediilor de odihna, este amplificata de faptul ca multi romani care lucreaza in tarile din Spatiul Schengen au avut o scurta vacanta in tara, iar acum se intorc la munca.

La Nadlac, timpii de asteptare vor creste

Printre primii care au ajuns in vami sunt romanii care muncesc in Austria si Germania. Acestora li s-au alaturat, incepand de marti, si romanii care lucreaza in Italia si Spania.
Din bagaje nu au lipsit sunca si slanina afumate, palinca si vinul, dar si alte bunatati culinare care in Occident le lipsesc cu desavarsire. Unul dintre politistii de frontiera de la Vama Nadlac a spus ca deja cunoaste multi romani dintre cei care s-au intors acum acasa. „Sunt familii care vin in Romania de 2-3 ori pe an si pe care le cunosc deja dupa atatea tranzitari. Si ei ma recunosc si ma bucur ca sunt primul cetatean din Romania care le spune "Bine ati venit!" sau mai bine zis "Bine ati revenit!".”
Cei de la PCTF Nadlac au mentionat ca un varf al traficului pe sensul de iesire din tara este asteptat pentru miercuri si joi, cand se preconizeaza ca timpii de asteptare sa ajunga pana la 30 de minute. Pentru a fi evitate cozile din vama, politistii de frontiera recomanda celor care doresc sa iasa din Romania sa foloseasca si celelalte puncte de trecere din judetul Arad – Turnu si Varsand.

Traficul la Cenad a crescut cu 50 la suta

La Vama Cenad, singurul punct de frontiera cu Uniunea Europeana din judetul Timis, traficul pe sensul de iesire din tara a crescut semnificativ in ultimele zile. Inca din primele ore ale diminetii de ieri, mii de romani stabiliti in strainatate sau persoane care lucreaza in Occident, care au dorit sa-si petreaca Sfintele Sarbatori de Paste cu rudele din tara, au animat acest punct vamal din vestul Romaniei.
Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera (DPF) Timisoara, comisarul Viorel Alexe, „traficul in PTF Cenad s-a intensificat in ultimele ore, inregistrandu-se un aflux de calatori cu circa 50 la suta mai mare decat in mod obisnuit”. Astfel, daca media calatorilor care tranziteaza vama este in mod normal de 2.500-3.000 de persoane pe sensul de iesire din tara, ieri aceste valori au crescut cu pana la 5.000 de calatori.
Ca o curiozitate trebuie spus ca fata de alti ani romanii nu au mai riscat incercand sa treaca peste granita produse din carne, precum carne de miel sau sunca de casa, date fiind conditiile stricte, prohibitive, impuse in acest sens de statele UE. In schimb, autoritatile de frontiera au „inchis ochii” la alte „specialitati”, in bagajele mai multor romani putand fi vazute snopuri de leustean proaspat sau oua rosii.


Vama Bors, deocamdata pustie

In timp ce in vamile din judetele Timis si Arad romanii se inghesuie la iesirea din tara, in PTF Bors (Bihor) este liniste, la fel ca inainte de sarbatorile de Paste. Potrivit politistilor de frontiera, de cel putin zece ani nu a fost inregistrat un trafic atat de scazut in vama bihoreana ca acum.
Potrivit purtatorului de cuvant al IJPF, comisarul Dan Lazar, in ultimele ore circa 1.000 de persoane au parasit tara prin acest punct de trecere a granitei, adica nici jumatate din numarul celor care in acelasi interval au iesit din tara prin vamile din Arad si Timis. Ieri la amiaza, in Vama Bors, pe sensul de iesire din tara era aproape pustiu.
„Cu toate astea, noi ne asteptam ca in zilele urmatoare sa creasca numarul celor care vor iesi din tara prin Bors. Insa nu ne asteptam ca traficul sa fie ca in vamile din Arad si Timis”, a adaugat sursa citata.
Situatia ii multumeste pe calatorii care au ales sa foloseasca acest punct de frontiera pentru a pleca in strainatate. Cei mai multi au venit in tara doar pentru a petrece sarbatorile si la intoarcere duc cu ei cate ceva specific zonei din care provin.
„Nu am fost in tara de multi ani. Acuma am venit de sarbatori si am fost surprinsi sa vedem vama asa pustie. Prietenii nostri care au mai fost in tara in anii trecuti se plangeau tot timpul de aglomeratie. Ne bucuram ca nu am avut probleme nici cand am venit, nici acum, la intoarcere”, a marturisit un roman stabilit in Italia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă