Românii aleg să-şi petreacă minivacanţa de 1 Mai şi Paşte în staţiunile româneşti, pe litoralul bulgăresc, dar şi în city-break-uri în Europa, alocând un buget mediu de 150 de euro de persoană.
În acelaşi timp, circa jumătate din locurile rezervate în Mamaia sunt pentru turişti străini, foarte mulţi provenind din Marea Britanie.
"Gradul de ocupare al hotelurilor de pe Valea Prahovei este aproape de 75%, cu locaţii care au vândut deja tot, dar mai există încă unităţi de cazare cu multe camere libere. Este un grad bun de ocupare, ţinând cont că anul acesta Paştele coincide cu 1 Mai, deci cu deschiderea sezonului estival. Cei mai mulţi turişti, 80%, vin cu pachete cumpărate prin agenţii online şi offline, inclusiv portaluri de rezervări. Tarifele, în general, nu par a fi crescut, poate un pic la structurile de categorie superioară. Şi are justificare din cauza creşterilor de taxe şi impozite locale, precum şi la serviciile externe structurii transporturi şi furnizori. Da, putem spune că există creşteri de 5-8%", a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, Adrian Voican.
Potrivit acestuia, tarifele încep de la 40-50 lei/noapte/persoană, dar numai pentru pachete cu minimum 3 nopţi. Există şi pachete cu 950 lei/camera dublă, 3 zile, cu mic dejun şi cină. Pentru hotelurile cu clasificări superioare, preţul este de 2.368 lei/camera dublă pentru 3 zile sau 3.690 lei pentru 5 nopţi, o garsonieră la hotel de 4 stele, cu mic dejun şi cina pascală. Pentru turiştii care aleg Valea Prahovei, hotelierii au pregătit cine pastorale cu spectacol, tombole, gratuităţi sau reduceri semnificative la spa.
"România, Bulgaria, Grecia, Turcia, dar şi destinaţiile de city break precum Roma, Barcelona, Milano şi Viena se află în topul preferinţelor în acest an pentru minivacanţa de 1 Mai&Paşte. Din România, cele mai apreciate destinaţii sunt cele de pe Valea Prahovei şi Bucovina. Îmbucurător este că se remarcă o creştere a vânzărilor pentru staţiunile de pe litoralul romanesc şi în Delta Dunării. În afară de destinaţiile obişnuite deja, cele situate aproape de casă, precum România şi Bulgaria, românii au ales în acest an să meargă în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai şi în destinaţii clasice de vară precum Creta sau Antalya, cu pachete charter", a precizat pentru AGERPRES Cosmin Marinof, director naţional de vânzări TUI Travel Center/Eurolines.
Bugetul mediu pentru un sejur individual (fără transport) este 150 euro/persoană, spune Marinof, iar pentru un sejur care include transportul cu avionul, cursă charter, este de aproximativ 350 euro/persoană. Delta Dunării este foarte atractivă tot timpul anului, dar sezonul începe de la jumătatea lunii aprilie, sejururile în luna mai fiind de asemenea foarte solicitate. Pentru cei care aleg Delta de 1 Mai, un pachet la Green Village costă 147 euro şi include 3 nopţi de cazare în camera dublă standard, demipensiune, prânz festiv de Paşte şi cină pescărească. Pentru sărbătorirea unui 1 Mai cu muzică folk şi rock, Green Dolphin oferă 3 nopţi cazare la una dintre căsuţele din complex cu 17 euro/persoană.
"Mamaia, Vama Veche şi Costineşti sunt cele mai solicitate staţiuni de la malul mării. Numărul turiştilor va fi mai mare în acest an mai ales în sudul litoralului datorită investiţiilor hotelierilor din zonă pentru extinderea şi îmbunătăţirea gamei de servicii, apariţiei a nenumărate hoteluri cu all inclusive. Numai în 2016 sunt cel puţin 1.500 camere all inclusive în plus, comparativ cu 2015, în sudul litoralului. Estimez că 40% din turiştii care vin de 1 Mai pe litoral aleg agenţiile de turism, iar ceilalţi alte canale alternative, nu neapărat pe cont propriu", a subliniat fostul preşedinte al ANAT, Aurelian Marin, unul dintre cei mai dedicaţi tur-operatori pentru litoralul românesc.
Cei care aleg sudul litoralului se pot distra, după o baie în mare sau în piscină, în Parc Aventura Paradis Land Neptun, singurul parc de aventură de pe litoral, fie la Herghelia Mangalia.
"Cred că până va începe minivacanţa de 1 mai şi Paşte, hotelurile din Mamaia vor fi pline, deja avem un grad mare de ocupare. Avem o serie de evenimente deja planificate, concerte, spectacole, clubing. Circa jumătate dintre locurile rezervate în Mamaia sunt pentru turişti străini, foarte mulţi din Anglia. Toate hotelurile din staţiune vor fi deschise de 1 mai, conform legii. Mai mult, ne bucură faptul că autorităţile locale îşi fac datoria şi staţiunea va fi pregătită pentru deschiderea sezonului. Preţurile la cazare au rămas, în mare parte, la acelaşi nivel ca anul trecut, dar acolo unde s-au făcut investiţii mai mari, există o uşoară tentă de creştere. La un hotel de 3 stele, o cameră pentru 2 persoane cu mic dejun este între 150-200 de lei pe noapte. Acest tarif net al hotelierului creşte prin adaosul de vânzare al agenţiei de turism sau al site-ului de promovare. Cei care, însă, nu rezervă şi vin în ultimul moment direct la hotel vor cumpăra la tariful de recepţie, care este întotdeauna mai mare cu circa 30% comparativ cu ce dăm noi agenţiilor de turism", a spus preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală.
O parte a hotelierilor din Mamaia au deschis deja din acest weekend, dar majoritatea vor deschide săptămâna viitoare, marţi sau miercuri. Credincioşii vor putea petrece noaptea Învierii chiar la capela din Mamaia, sau vor putea merge în Constanţa la una dintre bisericile consacrate.
Cu toate acestea, Traian Bădulescu, consultant în turism, spune că cererea pentru litoralul bulgaresc este foarte mare, cu greu mai putând fi găsite locuri pentru perioada Sărbătorilor Pascale.
"Estimez peste 20.000 de români care aleg un minisejur pe litoralul bulgăresc de Paşte. Românii preferă acum în special staţiunile mai apropiate, din nordul litoralului bulgaresc: Albena, Nisipurile de Aur, Balcik. Bulgarii pregătesc cine festive de Paşte şi asigură transportul către biserici în noaptea Învierii. Bulgaria este tot o ţară creştin ortodoxă, iar tradiţiile sunt asemănătoare, astfel că românii se simt aproape ca acasă", a precizat pentru AGERPRES Traian Bădulescu.
După litoralul românesc, care este "vedeta" acestei perioade, al doilea tip de turism vândut mult prin agenţii este cel balnear, apreciază consultantul de turism.
"Există cerere de Paşte pentru acest tip de staţiuni, atât datorită preţurilor mai accesibile, cât şi datorită poziţionării majorităţii staţiunilor în zone pitoreşti, de munte sau de deal. Sunt cereri pentru Băile Herculane, Băile Felix, Călimăneşti – Căciulata, Govora, Balvanyos, Covasna. La un hotelul de 2 stele, din Călimăneşti-Căciulata, un turist va plăti 350 de lei pentru 3 nopţi de cazare cu pensiune completă şi cină festivă. De asemenea, la hotelul Afrodita, de 3 şi 4 stele din Băile Herculane, un turist va plăti 689 de lei pentru 3 nopţi de cazare cu pensiune completă", spune consultantul în turism.
Mulţi turişti aleg, rezervând pe cont propriu, zone de turism rural, precum Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina, Neamţ, Mărginimea Sibiului. "Atunci când vorbim de rezervări pe cont propriu în structuri de cazare mici, gen pensiuni, sau în oraşe europene, internetul câştigă din ce în ce mai mult teren. Însă o agenţie de turism va oferi mereu consultanţă personalizată turistului", a adăugat Traian Bădulescu.