15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialRomânii au luat partea leului la Centura de aur

Românii au luat partea leului la Centura de aur

România şi-a tăiat partea leului la a 38-a ediţie a Centurii de Aur. Trei pugilişti au reuşit să câştige aurul după meciuri spectaculoase, iar Florentin Niculescu l-a ratat „la mustaţă” în urma unui meci excelent făcut contra moldoveanului Dmitri Galagot. Bilanţul a depăşit toate aşteptările românilor, şi generează un veritabil val de optimism înainte de Campionatul Mondial.

Cuba, patru titluri

Gala finală a debutat cu meciurile spectacol ale „uşorilor” cubanezi, care şi-au demolat adversarii la primele trei categorii de greutate. Yosvani Veitia Soto l-a învins cu 3-0 pe Ovidiu Berceanu în limitele categoriei 49 de kilograme, Gerardo Cervantes Tejeria pe moldoveanul Alexandr Riscan la 52 de kilograme şi Lazaro Alvarez Estrada pe Răzvan Andreiana la 56 de kilograme, cu precizarea că pugilistul cubanez a întâlnit trei români la Constanţa şi i-a învins destul de clar pe toţi.

Finala de la 60 de kilograme a adus primele satisfacţii pentru români după ce Cătălin Gheorghe l-a bătut pe ungurul Milan Fodor şi a luat prima centură. A urmat apoi succesul moldoveanului Galagot la 64 de kilograme, după un meci foarte încins cu singurul constănţean rămas în competiţie, Florentin Niculescu, victoria lui Vasilii Belous (Moldova) la 69 de kilograme (finală cu bielorusul Simeon Chamov) şi al doilea succes românesc: Paraschiveanu, la 75 de kilograme. Succesul lui Cătălin lasă loc de întrebări legate de selecţia pentru CM, în aceeaşi categorie luptând şi Bogdan Juratoni, cel mai bun pugilist român al momentului, dar învins în semifinale de Paraschiveanu.

Categoriile superioare au ridicat spectatorii în picioare. Campionul mondial Julio la Cruz Peraza n-a avut nicio problemă la 81 de kilograme împotriva egipteanului Abdel Abdelgawad, iar Erislandy Savon Cotilla la 91 de kilograme, cu Viktor Ialimov, partida de la super grea fiind cireaşa de pe tort.

Mihai Nistor şi Jose Larduet Gomez au oferit publicului cea mai spectaculoasă luptă a întregului turneu, băcăuanul reuşind nu numai să ia Centura, dar şi să convingă criticii că este, de departe, cel mai promiţător pugilist român şi şansa noastră la o medalie (chiar de aur) la Campionatul Mondial.

Nume mari în ring

Organizatorii ediţiei a 38-a a Centurii de Aur s-au autodepăşit în acest an dacă ţinem cont de numele aflate în ring. Singura surpriză reală a fost prestaţia ruşilor, veniţi al Constanţa cu o echipă extrem de tare, dar care n-au reuşit să prindă nici măcar o finală. Absenţa Iranului, din motive „tehnice”, a slăbit puţin forţa turneului, dar prima ediţie după o pauză de patru ani a fost una e succes din toate punctele de vedere fiind un fel de minimondial, exact ca în vremurile bune.

Dacă lucrurile vor continua pe făgaşul acesta, anul viitor Centura de Aur va fi mai mare şi mai spectaculoasă, eforturile FR Box fiind deosebite. Rămâne de văzut dacă în 2014 vor fi eliminate micile „chichiţe” care n-au făcut turneul perfect, de la mediatizarea aproape inexistentă în oraş, la arbitrajele câtorva meciuri care au stârnit proteste vehemente şi la o tragare la sorţi mai puţin „controlată” care să nu mai aducă cei mai buni pugilişti în meciuri de calificare.

 

 

 

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă