UPDATE 21,30: Corespondenta României Libere, Roxana Petre, transmite:
În jurul orei 21,30, participanții la mitingul de protest s-au retras fără incidente din fața Palatului Parlamentului.
Din informațiile difuzate pe Facebook reiese că protestul de joi seară nu ar fi fost aprobat de Primăria Capitalei. Totuși, unul dintre jandarmii care asigura ordinea la miting a explicat, pentru România Liberă, că acțiunea a avut un rol comemorativ, iar asemenea acțiuni nu au nevoie de aprobare.
UPDATE 20,55: Corespondenta României Libere, Ondine Gherguț, transmite:
Dintre cei peste 3000 de oameni care participă la mitingul din centrul Capitalei, cam trei sferturi sunt oameni tineri.
Media lor de vârstă ar fi de 30 – 35 de ani.
UPDATE 20,50: Corespondenta României Libere, Roxana Petre, transmite:
În fața sediului Senatului se strigă numele senatorilor care au votat împotriva cererii DNA de ridicare a imunității parlamentare a lui Gabriel Oprea, blocând astfel ancheta procurorilor.
Participanții la miting huiduie fiecare nume în parte.
UPDATE 20,15: Corespondenta României Libere, Ondine Gherguț, transmite:
Numărul participanților la miting a ajuns la circa 3000 de oameni.
Ei ocupă atât trotuarele cât și partea carosabilă, pe ambele sensuri de mers.
Anterior, când civilii fuseseră opriți de jandarmi să iasă pe carosabil, unii protestatari au fost nevoiți să plece de la miting, din cauza aglomerației.
UPDATE 20,10: Corespondenta României Libere, Roxana Petre, transmite:
Participanții la mitingul din București scandează „România trezește-te!”, „Aveți o vină / Bogdan Gigină”, „Dreptate lui Bogdan”.
UPDATE 19,55: Corespondenta României Libere, Roxana Petre, transmite:
Cei peste 2000 de participanți la mitingul de protest din fața sediului Senatului au intrat și pe partea carosabilă, în ciuda opoziției celor câteva sute de jandarmi. Cordonul de jandarmi a fost împins înapoi de către protestatari.
UPDATE 19,45: Corespondenta României Libere, Roxana Petre, transmite:
Participanții la miting nu mai au loc pe trotuare și încearcă să ocupe și partea carosabilă dar sunt împiedicați de forțele de ordine.
Oamenii aprind lumânări în memoria lui Bogdan Gigină, fostul agent de la Poliția Rutieră, care a murit acum 11 luni. Din cauza asfaltului umed, unul dintre motocicliștii veniți la miting alunecă și cade, dar se ridică și continuă turul comemorativ. Grupul de motocicliști este aplaudat de ceilalți participanți la miting.
UPDATE 19,40: Corespondenta României Libere, Ondine Gherguț, transmite:
În fața sediului Senatului sunt acum circa 2000 de protestatari. Una dintre lozincile scandate de ei este „Tăriceanu și ai lui / Sunt penalii neamului”, „Vrem dreptate, nu imunitate”. Un grup de motocicliști, din rândurile participanților la miting, fac un tur comemorativ pentru polițistul Bogdan Gigină.
UPDATE 19,25: Corespondenta României Libere, Roxana Petre, transmite:
Printre participanții la mitingul anti – Oprea sunt remarcate o serie de personalități, cum ar fi scriitorul Gabriel Liiceanu și fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu.
Cei peste o mie de oameni din fața sediului Senatului scandează „PSD – ciuma roșie”, „DNA – să vină să vă ia”.
UPDATE 19,00: Corespondenta României Libere, Ondine Gherguț, transmite:
Participanții la mitingul din fața sediului Senatului scandează lozinci împotriva lui Gabriel Oprea, dar și a întregii clase politice românești:
„Oprea demisia”, „Oprea judecat pentru sângele vărsat”, „Rușine”, „Afară, afară cu trădătorii din țară”.
UPDATE 18,40: Corespondenta României Libere, Roxana Petre, transmite:
În circa o jumătate de oră, la mitingul din fața sediului Senatului se adunaseră circa 600 de oameni. Forțele de ordine sunt și ele prezente, dar nu în număr mare.
UPDATE 18,20: Corespondenta României Libere, Ondine Gherguț, transmite:
La momentul începerii protestului, în centrul Capitalei se adunaseră circa 200 de protestatari, în ciuda vremii nefavorabile, cu ploaie și vânt în rafale.
UPDATE 17.55: Jurnaliștii României libere vor relata de la fața locului protestul de la Senat.
Rămâneți pe romanialibera.ro pentru a fi la curent cu evenimentele!
UPDATE 17,50: Senatorul Gabriel Oprea a anunțat joi pe Internet că va cere colegilor din Senat să reia votul privind ridicarea imunității sale parlamentare.
16,50: Cazul senatorului Gabriel Oprea ar trebui asumat de cei care au creat UNPR, „care l-au creat pe Gabi Oprea și care au dat impresia că deasupra lui e numai cerul”, a afirmat joi președintele PSD, Liviu Dragnea.
15.26: Până la ora 15.30, 4,800 de persoane au anunțat, pe Facebook, că vor participa la protestul din Capitală. Totodată, evenimentul a fost distribuit de 38.000 de persoane, iar 10.000 de persoane s-au declarat interesate de protest.
Puteţi afla unde are loc protestul din TImișoara aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Braşov aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Constanţa aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Cluj aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Craiova aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Iaşi aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Galaţi aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Brăila aici.
–––
Mii de oameni au răspuns la apelul lansat pe reţelele de socializare şi vor ieşi, din nou, în stradă, joi, în Bucureşti şi în alte opt mari oraşe, revoltaţi de votul de luni al Senatorilor, care au respins cererea procurorilor anticorupție privind încuviințarea începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină. Protestul, numit de internauţi ”Oprea, ești cercetat, trebuie să fii judecat!”, se va desfăşura între orele 18.00 şi 21.00, după cum se precizează pe pagina de Facebook a evenimentului.
„Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea. Că să fie foarte clar: pentru Gabriel Oprea nu s-a cerut reținerea, arestarea sau altă măsură preventivă. S-a cerut accesul liber al Justiției pentru a se putea stabili conform normelor statului de drept și ale democrației dacă este sau nu vinovat. Dar PSD și acoliții din ALDE și PRU au pus statul de drept între paranteze din nou, l-au ridicat pe Oprea deasupra legii. Poți să furi, poți să ucizi, poți să faci orice dacă ești parlamentar. Asta a decis Senatul, cameră superioară a Parlamentului, instituția fundamentală a democrației.”, precizează iniţiatorii protestului.
Peste 4.300 de oameni şi-au anunţat, până la ora transmiterii acestei ştiri, participarea la protestul din Capitală, al cărui loc de întâlnire este Calea 13 Septembrie nr.1-3, în faţa sediului Senatului. În celelalte opt oraşe, detaliile sunt pe paginile de Facebook ale respectivelor evenimente.
Puteţi afla unde are loc protestul din TImișoara aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Braşov aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Constanţa aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Cluj aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Craiova aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Iaşi aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Galaţi aici.
Puteţi afla unde are loc protestul din Brăila aici.
Pe pagina apelului la protest în Capitală se mai precizează că „polițistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului, când era antemergător pe motocicletă și deschidea drumul coloanei oficiale organizate pentru ministrul de interne, șeful său. Un polițist a murit, dar cel identificat de procurori ca vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în fața justiției, din cauza celor din Senatul României, care se cred deasupra legii.Fraților, nu sunteți. Nici dumnezei și nici invincibili. De aceea, joi ieșim în stradă, chiar la voi acasă, domnilor senatori. Noi, simpli cetățeni indignați venim la intrarea dinspre Senat a Parlamentului României, să-l comemorăm pe Bogdan Gigină și să cerem dreptate. Poate așa vă amintiți că nu există vreo diferență magică între noi și voi, că legea este aceeași pentru toți și că justiția trebuie lăsată să-și facă treaba.”
„DNA a cerut aviz de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, în dosarul privind decesul poliţistului Bogdan Gigină, sub acuzaţia de omor din culpă. Este vorba despre o nouă faptă, respectiv ucidere din culpă, în dosarul deschis după decesul poliţistului Bogdan Gigină, pe 20 octombrie 2015, când agentul a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat. Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit”, precizează DNA într-un comunicat.
„Vinovăția unui om nu se stabilește printr-un vot, ci de către o instituție de judecată. Așadar, ar trebui depășită această etapă, dacă vrem să luăm în calcul sănătatea unui sistem democratic normal și al statului de drept. Un stat de drept înseamnă că nimeni nu poate să fie mai presus de lege”, a susținut purtătorul de cuvânt de la Cotroceni.
––––––––––––-
Polițistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit, în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani. El a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.
În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale.
În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu toate acestea, luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri.