19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomania vrea "Mica Olimpiada" - FOTE 2013

Romania vrea „Mica Olimpiada” – FOTE 2013

» Brasovul va fi "inima" competitiei, iar statiunile de pe Valea Prahovei vor gazdui jocurile.

» FOTE 2013 se doreste a fi o repetitie pentru organizarea JO 2022, vis la care Romania nu a renuntat.

Romania si-a depus oficial candidatura pentru organizarea editiei din 2013 a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) rezervat sporturilor de iarna. Desi in momentul de fata nu numai rezultatele reprezentantilor nostri, dar si infrastructura pentru practicarea disciplinelor albe sunt la pamant, conducerea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman a cerut cu indrazneala atribuirea importantei competitii continentale. In ciuda premiselor nefavorabile de start intr-o asemenea cursa, sansele de a obtine avizul favorabil sunt reale, in conditiile in care, pe de o parte, proiectul prezentat de Octavian Morariu, presedintele COSR, a fost agreat in prima faza de comisia de evaluare, iar pe de alta nu exista un contracandidat la organizarea FOTE 2013.

Potrivit proiectului lansat de COSR, competitia ar trebui sa se desfasoare in municipiul Brasov si aproape in toate statiunile montane de pe Valea Prahovei – Predeal, Azuga, Sinaia, Busteni si Valea Rasnoavei. Cativa reprezentanti ai comisiei de evaluare vor veni in luna martie 2008 pentru a vizita locatiile unde urmeaza a fi amenajate bazele sportive si a aprecia potentialul zonei. Raspunsul final va fi dat in cursul anului viitor, in caz de respingere a candidaturii Romaniei gazduirea FOTE 2013 urmand a reveni Norvegiei, considerata varianta de rezerva.
"Doar o greseala din partea noastra ne-ar putea costa pierderea organizarii in 2013 a editiei de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European, ceea ce nu cred ca va fi cazul", s-a declarat increzator Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR. "Este un proiect de anvergura nationala in care sunt angrenate Guvernul Romaniei, primariile localitatilor care urmeaza a gazdui competitia, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si Agentia Nationala pentru Sport. Indiferent de cei care se vor perinda la conducerile institutiilor implicate in cei cinci ani, care ne despart de termenul limita pentru FOTE, datoria lor va fi sa duca la bun sfarsit acest proiect viabil pentru Romania. Chiar daca in momentul de fata sporturile de iarna de la noi sunt in impas, gazduirea unei competitii de asemenea anvergura va fi, daca nu singurul, cu siguranta cel mai bun prilej de revigorare a acestora. Va fi vorba nu numai de crearea unei infrastructuri de ultima generatie, ci si de un prim pas catre organizarea altor intreceri internationale de nivel inalt, care automat vor ridica standardele sporturilor albe de la noi", a precizat Ioan Dobrescu.
Anul trecut, conducerea COSR anunta in premiera absoluta ca intentioneaza sa depuna candidatura Romaniei la organizarea Jocurilor Olimpice de iarna din 2022, iar la acea vreme s-a spus ca o etapa importanta in atingerea acestui obiectiv va fi organizarea pe Valea Prahovei a Festivalului Olimpic al Tineretului European in Romania. Dupa depunerea candidaturii Romaniei la gazduirea FOTE, se pare ca ceea ce pentru unii parea un vis frumos, iar pentru altii o idee nebuneasca, incepe sa prinda contur. Privind in mod obiectiv situatia, poate ca organizarea in Romania a Jocurilor Olimpice de iarna din 2022 va ramane doar un vis. Devine insa din ce in ce mai evident faptul ca exista o preocupare reala de renastere a sporturilor albe in Romania.

» Rezultate slabe
FOTE se organizeaza din doi in doi ani, atat pentru jocurile de vara, cat si pentru cele de iarna. Desi Romania a fost, in ultimii 10 ani, o prezenta permanenta in competitie, rezultatele au fost foarte slabe, daca nu chiar dezastruoase. Andreea Jakab (1997) si Raluca Alexandra Rusu (1999) sunt singurele reprezentante ale Romaniei care, la ultimele sase editii, au reusit sa urce pe podium ocupand locul 3. La editia 2007 a competitiei, care a avut loc la Jaca – Spania, Romania a participat cu o delegatie de 10 sportivi, cel mai bun rezultat fiind locul 5 oupat de Roland Gerbacea la biatlon. In rest, din pacate, clasari pe locurile 64, 71, 83 sau abandonuri…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă