25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomania, victima colaterala a razboiului dintre CIA si Casa Alba

Romania, victima colaterala a razboiului dintre CIA si Casa Alba

Organizatia Human Rights Watch (HRW) a acuzat Romania si Polonia ca fiind tarile din Europa de Est care ar gazdui inchisori secrete ale CIA.
HRW a avertizat cele doua tari ca ar putea fi considerate complice la incalcari ale drepturilor omului, sugerand ca in aceste centre de detentie secrete CIA ar practica tortura impotriva suspectilor de terorism. HRW a cerut ONU, UE si Congresului SUA sa lanseze investigatii asupra acestor zboruri si centre de detentie. Aproape instantaneu, tarile europene au declansat anchete individuale. Romania si Polonia au fost acuzate ca nu fac suficient pentru a afla „adevarul” si ambele tari au fost amenintate cu represalii din partea UE.
Somata de cele doua state sa ofere probe, HRW a precizat printr-unul dintre reprezentantii sai ca documentele originare s-ar afla in posesia unor jurnalisti de la „New York Times” si de la „Newsweek”. Ceea ce nu a spus HRW este ca aceste documente provin din arhivele CIA si ca ele au fost „scurse” presei in cadrul unui autentic razboi care se poarta de cativa ani intre Agentia Centrala de Informatii si administratia Bush. Este o batalie pentru putere, influenta politica si status in care nu exista inocenti su nu exista reguli. In aceasta batalie Romania nu este decat o victima colaterala.

Amanunte la rubrica Dezvaluiri

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă