21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. România va fi protejată de DRONELE NATO cu ARME la bord....

VIDEO. România va fi protejată de DRONELE NATO cu ARME la bord. Când începe noul program militar

România va beneficia din 2017 de serviciile sistemului de vehicule aeriene fără pilot (UAV) care va fi coordonat de NATO.

Dronele vor putea asigura nu doar supraveghere din aer, ci şi “o gamă largă de operaţiuni de luptă”, informează Cartierul General al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE).

Noul program militar, denumit AGS (Alliance Ground Surveillance – supravegherea Alianţei asupra solului) va utiliza aeronave model Global Hawk Block 40. Primul UAV din această serie a ieşit, acum câteva zile, de pe linia de producţie a unei uzine din San Diego (SUA).

Citeşte şi: Dronele vor supraveghea Europa de la 9000 de metri altitudine, cu armament la bord

O aeronavă de acest model va putea rămâne în aer cel puţin 32 de ore, faţă de dronele militare actuale, a căror autonomie este de circa 24 de ore.

Sistemul AGS va opera în 15 state membre NATO: Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia şi SUA. Dronele vor fi controlate de la un centru situat la Sigonella (Italia).

Sistemul de cercetare AGS este prevăzut să atingă “capacitatea operaţională iniţială” până la sfârşitul anului 2017.

Citeşte şi:  Exclusiv RL. România va propune Agenţiei Europene de Apărare un sistem dronă antidronă

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Cristiano Bergodi, OUT de la Rapid! Cine preia interimatul în Giulești

Rapid București s-a despărțit de comun acord de antrenorul italian Cristiano Bergodi, după o serie negativă de patru înfrângeri consecutive, în primele patru etape...
Ultima oră
Pe aceeași temă