Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat, luni, într-o emisiune la Europa FM, că România intenţionează să cumpere încă 12 avioane F-16, anul acesta urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului pentru această a doua escadrilă, transmite Agerpres.
„Anul acesta ce avem în vedere este să pregătim procedurile de atribuire a contractului pentru o a doua escadrilă, ceea ce s-ar întâmpla în 2017 după proiecţia pe care o avem acum. (…) Dacă suntem în grafic, anul acesta trecem prin nişte proceduri foarte laborioase de pregătire a atribuirii în cursul anul viitor. Noi urmărim să achiziţionam din excedentul disponibil al unor aliaţi aparatură care este în resursă, este performantă, este operaţională. Nu pot să subscriu la etichetarea lor ca fiind de mâna a doua. Nu ştim de unde le vom achiziţiona. Deocamdată, am lansat o cerere de informaţii de la toate ţările aliate care au în dotare asemenea aparate, inclusiv de la SUA şi cinci aliaţi europeni. Aşteptăm răspunsurile lor să vedem în ce direcţie ne putem duce”, a precizat Mihnea Motoc.
Potrivit ministrului Apărării, anul acesta vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române primele aparate F-16. „Ele sunt F-16 MLU (Mid-Life Upgraded), mai au foarte multe resurse de zbor. Dacă mă serveşte bine memoria, până la 4.000 de ore de zbor, ceea ce înseamnă misiuni executabile până în 2020 şi mai încolo. Rămâne să finalizam o serie de lucrări infrastructurale necesare pentru operarea lor. (…) Vor fi o serie de transformări necesare în continuare, vorbim de o cultură practic diferită – trecerea de la MIG 21 Lancer la F-16, este o mutaţie culturală care implică schimbări în programa academiilor militare până la adaptări”, a explicat Mihnea Motoc.
Pe de altă parte, el a precizat că în acest an se are în vedere şi un program de modernizare a celor două fregate. „În acest an ar trebui să aibă loc atribuirea contractului. E vorba mai mult decât de reparaţii, e vorba de dotarea fregatelor cu o serie de sisteme de armament care lipseau, cu un sistem avansat de management integrat al luptei. Soluţia este aceea ca aceste lucrări de modernizare să fie executate în România, cu forţe proprii”, a arătat Motoc.
Primele avioane F-16 care vor ajunge în România vor fi amplasate la bazele aeriene din Câmpia Turzii, Feteşti şi Bacău.