20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomânia, sursă de inspiraţie SF

România, sursă de inspiraţie SF

Am avut ocazia, de curând, să ajung pentru prima dată în staţiunea Băile Herculane. Cunoşteam, oarecum, istoria staţiunii, faptul că prima ates­tare documentară datează cam de prin anul 153 d.Ch. şi că, impresionaţi de puterea de vindecare a izvoarelor termale de pe Valea Cernei, romanii considerau staţiunea „un dar al zeilor”, închinându-i un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

Mai ştiam, din poveştile prietenilor care mergeau cu părinţii sau bunicii în vacanţă la Herculane, că staţiunea era la vremea aceea plină de turişti străini care veneau aici ani la rând, extrem de încântaţi atât de tratamente, cât şi de frumu­seţea zonei. Dar asta era de mult, în plină epocă comunistă.

Mult timp după ce am intrat şi noi în rândul lumii capitaliste, am citit zeci de pagini despre ce se întâmplă în aceste staţiuni, despre lăsarea lor în paragină, despre numărul tot mai mic de turişti veniţi la „băi”, într-un cuvânt despre jaful făcut din rea-credinţă, neştiinţă, interese economice meschine, lipsa unor proiecte coerente referitoare la exploatarea resurselor existente, resurse care, alăturate pozi­ţionării în peisaje naturale de o mare frumuseţe, le aduse­seră cândva o faimă ce depăşise cu mult graniţele româneşti. Peisajele au rămas, sunt de o frumuseţe sălbatică ce îţi taie respiraţia, putând stârni invidia oricărui alt popor care nu beneficiază de aşa ceva, dar cam atât. În rest, totul este într-o stare atât de jalnică încât indiferent de vârsta pe care o ai, de cât de român te simţi, te doare. Te doare rău, cu atât mai mult cu cât au trecut 20 de ani de la implementarea unei economii de piaţă, care ne-a dat tuturor speranţa în vremuri mai bune.

Starea deplorabilă a clădirilor în stil baroc construite în timpul imperiului austriac, în perioada în care împărăteasa Sissi menţiona în jurnalul ei Băile Herculane ca fiind o prezenţă distinctă şi fermecătoare, pare a fi locul în care un regizor inspirat ar putea face oricând un film SF extrem de credibil. Subiectul: o Românie de peste ani, distrusă nu de vreun dezastru natural şi nici măcar de unul nuclear, ci de inconştienţa şi delăsarea locuitorilor ei. Ceea ce am văzut acum în Băile Her­culane a întrecut cu mult ceea ce îmi imaginam eu înainte şi mi-a schimbat şi intenţiile. Voiam să scriu despre cât de frumos este să-ţi petreci timpul liber la… Herculane!

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă