Peste jumatate dintre romani se tem de dependenta energetica si de Rusia ca furnizor de energie. Dintre europeni, cei mai ingrjiorati sunt germanii si englezii.
"Desi are cel mai mic procentaj, de 62%, Romania se inscrie in tabloul general european privind ingrijorarea fata de dependenta energetica si fata de Rusia. Cred ca romanii sunt ingrijorati de rolul Rusiei la Marea Neagra", ne-a declarat ieri John K. Glenn, autorul studiului "Tendinte Transatlantice 2007", publicat de German Marshall Fund din Statele Unite. Pentru prima oara in cei sase ani de cand se studiaza opinia publica in Europa si SUA privind relatiile transatlantice, securitatea energetica apare printre primele ingrijorari ale americanilor si europenilor. Studiul realizat in 12 tari europene plus SUA include pentru a doua oara si Romania.
Ca amenintari, europenii considera ca vor fi afectati personal de incalzirea globala (85%), dependenta energetica (78%) si terorismul international (66%). Americanii au considerat ca vor fi afectati personal de dependenta energetica (88%), o deteriorare a situatiei economice (80%) si de terorismul international (74%). Dintre europeni, germanii (73%) si britanicii (64%) sunt cei mai ingrijorati de Rusia ca furnizor de energie, fata de 57% dintre romani. Media europeana e la 59%, iar in SUA procentul e situat la 58%.
Desi a scazut cu sase procente, proamericanismul romanilor ramane cel mai puternic din Europa, cu 67%, fata de 73% in 2006. Romanii sprijina cel mai mult folosirea fortei in tinerea sub control a pericolelor internationale (50%), urmati de polonezi (45%) si slovaci (40%) si le pasa cel mai putin de promovarea democratiei in alte tari (48%).
Ingrijorator este trendul izolationist al Turciei. Pe scala unui termometru de 100 de grade, "caldura" fata de SUA a scazut, de la 28 de grade in 2004 si 20 in 2006, la 11 grade in 2007. Fata de UE, caldura a scazut, de la 52 de grade in 2004 si 45 in 2006, la 26 in 2007. Daca anul trecut Turcia se "incalzise" fata de Iran la 43 de grade, anul acesta, temperatura s-a "racit" la 30 de grade.
In Romania, studiul a fost efectuat pe un esantion de 1.002 persoane, in acest an datele fiind centralizate la sediul Black Sea Trust, organizatie afiliata German Marshall Fund care se va ocupa, incepand cu 17 septembrie, de finantarea programelor de educatie civica si cooperare regionala in tarile de la Marea Neagra, ne-a declarat Alina Inayeh, directorul Black Sea Trust. Fondurile puse la dispozitie in acest sens se vor situa la 20 milioane de dolari pentru urmatorii zece ani.
NATO
Extindere In sectorul energetic
Alianta Nord-Atlantica si-ar putea extinde atributiile si in domeniul energetic, prin protejarea infrastructurii, a declarat secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, citat de Financial Times. Intr-un discurs rostit la Londra, Scheffer a explicat ca NATO isi poate asuma un astfel de rol in cazul in care exista amenintari specifice la adresa securitatii energetice. sefii de stat si de guvern din statele membre NATO, care se vor reuni la Riga in noiembrie, au fost de acord sa dezbata modalitatile de asigurare a securitatii energetice. Un acord privind conturarea unui rol clar este asteptat in cursul summitului care se va desfasura la Bucuresti in primavara. Scheffer a folosit sintagma "oleoducte virtuale", referindu-se la navele petroliere sau care transporta gaze naturale. "Aceste oleoducte virtuale sunt vulnerabile. Oare NATO nu ar putea, cu flota sa maritima, sa le protejeze in perioade de criza? Eu cred ca da. De asemenea, cred ca NATO poate securiza infrastructura energetica", a explicat secretarul general.