Romania va cheltui circa 26 de milioane de dolari pentru a achizitiona, alaturi de alti noua membri NATO, trei avioane Boeing C-17, destinate transportului pe distante mari, pe care le vor folosi in comun.
Romania, impreuna cu alte noua state NATO, carora li s-au alaturat Finlanda si Suedia, membre ale Parteneriatului pentru pace, au semnat un acord care prevede achizitionarea a trei avioane de tipul Boeing C-17, potrivit Reuters. Acordul pune bazele primei achizitii de aparare majore pe care le-a facut Alianta in ultimii 30 de ani, iar primul aparat de zbor ar putea fi livrat statelor NATO semnatare in primavara anului 2009.
Memorandumul vizand gestionarea transportului aerian cu Boeing si cu Pentagonul, semnat de Agentia NATO pe 24 septembrie, prevede ca doua dintre aparate vor fi cumparate, iar unul va fi furnizat de fortele aeriene ale Statelor Unite. Un raport al fortelor aeriene ale SUA din anul 2008 arata ca pretul unui Boeing C-17 se ridica la 218 milioane de dolari. Costul total al achizitionarii aparatelor Boeing C-17 va fi impartit intre statele semnatare ale acordului, in functie de numarul de ore contractat. Potrivit Ministerului Apararii, Romania contribuie cu 6% din totalul estimat, reprezentand circa 26 de milioane de dolari. Romania va participa la acest program cu 200 de ore si va contribui cu opt persoane.
Conform unui comunicat de presa al Boeing, NATO nu detine nici un avion de transport strategic de mare tonaj si are foarte des contracte cu SUA sau Rusia pentru astfel de misiuni. Adjunctul secretarului general al NATO pentru investitiile in aparare, Peter Flory, a declarat ca aparatele de zbor vor fi utilizate pentru a asista NATO atat in operatiuni de pe teritoriul Afganistanului, cat si pentru misiuni nationale, europene si ale Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Avionul Boeing C-17 poate transporta echipamente militare grele si de mari dimensiuni, trupe sau ajutoare umanitare pe distante insemnate si poate ateriza pe aeroporturi mici si austere oriunde in lume. In prezent, sunt folosite 191 de astfel de aparate de catre flotele aeriene ale SUA, Marii Britanii, Canadei si Australiei.