3.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomânia și alte state din Est au vândut ARME către intermediari care...

România și alte state din Est au vândut ARME către intermediari care le-au transferat în SIRIA. Ce spun sindicatele din industia de APĂRARE

UPDATE 17,40: Acuzații referitoare la armele exportate de România care ajung în zone de conflict sunt „de ani de zile, dar nu e de vină nici România, nici ROMARM, nici fabrica de la Cugir”, a declarat, pentru Rl, Adrian Nania, liderul Federației sindicatelor din industria de apărare.

Liderul sindical ne-a prezentat două cazuri ipotetice. „România exportă legal, cu licență de export eliberată de ANCEX, către Africa de Sud. Dacă de acolo armele ajung în Namibia, România nu are ce face. Sau dacă noi exportăm către o firmă cu sediul în America, iar de acolo arrmele ajung în Siria, sau undeva unde au legătură cu terorismul, noi nu avem ce face. Dacă nu exportăm noi, exportă rușii sau americanii”.

Adrian Nania ne-a amintit că, potrivit datelor statistice, în anul 1989 România era a cincea țară din lume ca volum al exportului de armament, iar Bulgaria era undeva pe locul 60 – 70. În acest moment, Bulgaria exportă de patru – cinci ori mai mult armament decât România. „Armata Română de ani de zile n-a mai comandat nimic de la industria românească. Unii se miră că mai existăm”, spune liderul sindical.

––––––––––

Ţări est-europene, printre şi România, au aprobat vânzarea discretă a unor arme în valoare de peste un miliard de euro în ultimii patru ani către state din Orientul Mijlociu despre care se ştie că le livrează apoi în Siria, relevă o amplă anchetă realizată de o echipă de jurnalişti de investigaţii, potrivit The Guardian citat de Agerpres.

Mii de arme de asalt precum AK-47, mortiere, lansatoare de rachete, arme anti-tanc şi mitraliere sunt transferate printr-o nouă rută a armelor din Balcani spre Peninsula Arabică şi ţări de la graniţa cu Siria. 

Există suspiciunea că o bună parte din acest arsenal ajunge în Siria, alimentând războiul civil început în urmă cu cinci ani în această ţară, conform anchetei jurnalistice realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) şi Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). 

Datele privind exporturile de arme, rapoartele ONU, traseele avioanele şi contractele privind armele examinate în cadrul acestei investigaţii care a durat un an arată cum armele au fost trimise din Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia şi România. 

De la escaladarea conflictului din Siria în 2012, cele opt ţări au aprobat exporturi de arme şi muniţie în valoare de 1,2 miliarde de euro către Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia – pieţe cheie de armament pentru Siria şi Yemen. 

În trecut, nu exista practic un comerţ de arme între aceste state din Europa Centrală şi de Est şi respectivele ţări din Orientul Mijlociu. Însă achiziţiile par să fi luat amploare, unele dintre cele mai mari contracte de acest fel fiind aprobate în 2015, se arată în ancheta jurnalistică citată de The Guardian. 

Arme şi muniţiile din Europa Centrală şi de Est, identificate în înregistrări video şi fotografii postate pe reţelele de socializare, sunt acum folosite atât de unităţile Armatei Siriene Libere, sprijinite de Occident, dar ajung şi în mâinile luptătorilor din grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nosra (ramura Al-Qaida din Siria) sau Statul Islamic sau la facţiuni care luptă pentru preşedintele sirian Bashar Al-Assad ori la forţele sunnite din Yemen. 

Inscripţiile de pe unele dintre muniţii privind originea şi data producţiei arată că multe dintre ele au fost produse cel mai recent chiar în 2015. 

Reacţionând la descoperirile anchetei, Patrick Wilcken, cercetător privind controlul armelor în cadrul organizaţiei Amnesty International, şi Bodil Valero, raportor al Parlamentului European pe problema armelor, au spus că cel puţin câteva dintre aceste transferuri probabil au încălcat legislaţia europeană, internaţională şi naţională privind exporturile de arme. 

„Dovezile indică faptul că astfel de arme ajung în mod sistematic la grupări armate acuzate de grave încălcări ale drepturilor omului. Dacă se va dovedi că este aşa, transferurile sunt ilegale conform legislaţiei internaţionale şi ar trebui oprite imediat”, a afirmat Wilcken.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Reduceri masive de personal la Senat: 24% din posturi vor fi eliminate. Sindicatele contestă măsurile

Conducerea Senatului a aprobat marți reducerea numărului de posturi cu 24%, de la 796 la 610. Aproximativ 30 dintre acestea erau deja vacante. Vicepreședintele Robert...

Lingușirea ca politică de stat

Din 20 ianuarie, liderii lumii au pășit pe scena geopolitică mondială, cu o combinație de precauție și curiozitate. Lingușirea, ca monedă de schimb, va...

Victor Ponta, reacție după divorțul de Daciana Sârbu: „Mulțumesc de înțelegere”

Victor Ponta, fostul prim-ministru al României și candidat la alegerile prezidențiale, a confirmat divorțul de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Victor Ponta,...
Ultima oră
Pe aceeași temă