10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialRomania si-a trimis uraniul inapoi in Rusia

Romania si-a trimis uraniul inapoi in Rusia

Intreaga cantitate de uraniu puternic imbogatit din Romania, provenita din fosta URSS, a fost returnata catre tara de origine (Rusia) in noaptea de duminica spre luni. Din cele 50 de kilograme de uraniu puternic imbogatit pe care le detinea Romania se puteau face doua arme nucleare. Operatiunea a fost ultrasecreta si a fost securizata informational si operational. Costurile de peste 11 milioane de dolari au fost suportate integral de SUA.  

Duminica dupa-amiaza, bucurestenii din zona de centura dinspre localitatea Magurele, unde se afla Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH), s-au trezit cu un desant de trupe speciale, cu elicoptere care survolau zona si cu mai multe masini blindate si tiruri insotite de politie. Locuitorii din zona au crezut ca s-a intamplat vreun accident la reactorul institutului sau ca s-a dat o spargere si s-au furat materiale radioactive. Abia ieri s-a anuntat oficial ca operatiunea viza incarcarea in tiruri a 23,7 kilograme de uraniu puternic imbogatit pentru a fi transportate la Aeroportul International Otopeni si de acolo, cu un avion Antonov-124, catre depozitele de stocare din Keliabinsk – Rusia. Combustibilul radioactiv uzat a fost folosit de un reactor (de provenienta sovietica) de la Magurele.

 

Pentru a putea fi transportata intreaga cantitate de uraniu imbogatit a fost ambalata in teci de aluminiu si apoi in mai multe randuri de containere de cate cinci tone fiecare, evitandu-se astfel iradierea mediului in timpul transportului. La fel s-a procedat si cu cele circa 30 kilograme de uraniu inalt radioactiv de la SCN – Pitesti, care au ajuns deja in depozitele din Dimitrovgrad – Rusia. Transportul convoaielor blindate a fost supravegheat de specialisti americani si rusi. Pentru prima data a fost transportata pe calea aerului o cantitate atat de mare de uraniu puternic imbogatit, substanta care sta la baza fabricarii bombei nucleare.

Operatiunea face parte dintr-un proiect inceput in 1999 de catre Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) din Viena, prin care se returneaza combustibilii nucleari catre tara de origine. Derularea acestui proiect a fost accelerata in ultima perioada la initiativa presedintelui SUA, Barack Obama, care "si-a exprimat angajamentul de a securiza in patru ani materialul nuclear de risc din intreaga lume", dupa cum a anuntat ieri Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara (NNSA) a SUA. Transporturile au fost efectuate in cadrul Initiativei de Reducere a Amenintarii Globale a NNSA, care a asigurat si repatrierile de uraniu imbogatit de origine americana. Romania este a paisprezecea tara din lume care a returnat catre tara de origine tot uraniul radioactiv puternic imbogatit. Bulgaria a returnat uraniul catre Rusia inaintea Romaniei.

CHELTUIELI
Vajda Borbala, presedintele CNCAN, ne-a declarat ca toate costurile, in suma de circa 11 milioane de dolari, au fost suportate de catre SUA, care au decis sa participe, alaturi de Rusia, la securizarea materialelor puternic radioactive pentru a preveni terorismul nuclear.

Cele mai citite

Sondaj Avangarde: 53% dintre români – de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu localele

Peste jumătate dintre români - 53% - se declară de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale, potrivit unei cercetări sociologice...

Sondaj Avangarde: 53% dintre români – de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu localele

Peste jumătate dintre români - 53% - se declară de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale, potrivit unei cercetări sociologice...

Se cere falimentul Dan Air, firma care se răstea la Romatsa

Dan Air, compania care și-a făcut reclamă imediat după deschiderea aeroportului de la Brașov, are probleme în justiție. La Tribunalul București, s-a înregistrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă