21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomania s-a calificat in grupele principale la CM de handbal din China

Romania s-a calificat in grupele principale la CM de handbal din China

Nationala de handbal feminin a Romaniei s-a calificat, luni, in faza grupelor principale la Campionatul Mondial din China, dupa ce a obtinut cea de-a treia victorie in grupa preliminara C, cu Ungaria, scor 31-25 (16-7), anunta Mediafax.

Confruntarea devenita deja traditionala in ultimul deceniu a inceput cu sase minute de "seceta", scorul fiind deschis de Ungaria, dupa mai multe atacuri ratate de ambele echipe. Romania a spart gheata prin Lecusanu, 1-2 (minutul 7), dupa care a avut de luptat din greu si cu apararea adversa, aflata in permanenta la limita regulamentului (5-4, min. 13). La mijlocul reprizei, Romania conducea cu 7-5, dupa finalizari precise ale Narcisei Lecusanu, dar si interventii care au dat moral tricolorelor ale portarului Paula Ungureanu. Dupa 10-6 (min. 20), jucatoarele antrenate de Radu Voina au prins si mai mult curaj, iesind la pauza intr-un avantaj linistitor, 16-7. Au fost 30 de minute in care Ionela Stanca a fost "tocata" de apararea ungara, pivotul Romaniei izbucnind in plans de cateva ori din cauza loviturilor primite.

La reluare, a iesit la rampa Cristina Neagu, care a fost imposibil de oprit de defensiva adversa (19-10, min. 35). Portarul Ungureanu a continuat sa faca minuni intre buturi, dar in ofensiva a fost o cadere, cauzata si de schimbarea apararii Ungariei (20-14, min. 39). La time-out, antrenorul Radu Voina le-a certat pe jucatoarele sale: "Haideti, ca sunteti ca stalpii de telegraf!". Tricolorele si-au complicat si mai mult existenta (20-18, min. 43), dupa ce nu marcasera timp de 7 minute, dar au reusit sa revina in joc si sa incheie invingatoare, cu cateva emotii. Scor final, 31-25, dupa un meci spectaculos, in care Narcisa Lecusanu si portarul Paula Ungureanu (18 interventii) impart titlul de MVP.

Marcatoarele echipei Romaniei au fost Lecusanu 12 goluri, Neagu 6, Stanca 5, Varzaru 4, Puscasu 3, Fiera 1, in timp ce pentru Ungaria s-au remarcat Toth 7 si Bulath 6 goluri.

Victoria impotriva Ungariei a fost dedicata antrenorului secund Vlad Caba, care a implinit luni varsta de 42 de ani.

Rezultatele inregistrate luni la CM din China, cu mentiunea ca Rusia a stabilit scorul competitiei de pana acum, 48-8, cu Australia:

Grupa A

Germania-Brazilia 32-30

Danemarca-Congo 37-24

Franta-Suedia 23-21

Grupa B

Ucraina-Tailanda 41-13

Angola-Austria 21-28

Rusia-Australia 48-8

Grupa C

Japonia-Tunisia 31-31

Norvegia-Chila 44-15

Romania-Ungaria 31-25

Grupa D

Coasta de Fildes-Argentina 19-19

Coreea de Sud-China 33-25

Spania-Kazahstan 30-12.

Conform regulamentului, primele trei echipe clasate din grupa A, impreuna cu primele trei echipe din grupa B, vor forma prima grupa principala, iar cele din grupa C, impreuna cu cele din D, vor forma a doua grupa principala. Cu trei victorii la activ si sase puncte in grupa preliminara C, Romania nu mai poate pierde calificarea in grupa principala a II-a, rezultatele din ultimele doua partide, cu Tunisia (miercuri) si Norvegia (joi), urmand a stabili ierarhia finala a primelor trei clasate. Prima echipa calificata in grupa principala a doua, din grupa preliminara C, este Norvegia.

Dupa trei meciuri in grupa preliminara C, clasamentul este ocupat in ordine de Norvegia, cu 6 puncte, (golaveraj plus 55), Romania 6 puncte (plus 49), Ungaria 4 puncte, Tunisia si Japonia, cate 1 punct, Chile 0 puncte.

In semifinale se vor califica echipele clasate pe primele doua locuri in grupele principale. Semifinalele vor avea loc in 18 decembrie, iar finalele CM din China sunt programate in 20 decembrie.
Campioana mondiala en-titre este Rusia, care in finala editiei din 2007 (Franta) a invins Norvegia, cu 29-24, in timp ce medalia de bronz a revenit Germaniei, care a dispus de Romania in finala mica, la limita, scor 36-35.

Nationala Romaniei este singura din istoria handbalului feminin care a participat la toate editiile Campionatului Mondial, incepand cu 1957, avand un bilant de o medalie de aur (1962) si doua de argint (1973 si 2005).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă