23.9 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia riscă să piardă fonduri comunitare de miliarde de euro

România riscă să piardă fonduri comunitare de miliarde de euro

„Deosebit de îngrijorătoare.” Aceasta este concluzia Comisiei Europene cu privire la absorbţia fondurilor structurale de către România. În timp ce dintre ţările aderate la UE după 2004 Letonia şi Lituania sunt fruntaşe, absorbind 30% din fondurile puse la dispoziţie, România se clasează pe ultimul loc, cu numai 3,7%.

 

Un raport al Comisiei Europene, preluat de Financial Times arată că Româ-nia şi Bulgaria sunt ţările cu cea mai mică absorbţie a fondurilor europene. În plus, jurnaliştii britanici avertizează că Bucureştiul şi Sofia vor pierde miliarde de euro din subvenţiile UE până în 2015. Publicaţia engleză notează că România, a doua cea mai săracă economie din spaţiul comunitar, după Bulgaria, a atras numai 3,7% din cele 19 miliarde de euro puse la dispoziţie între 2007 şi 2013. Potrivit aceleiaşi analize, vecinii de la sud de Dunăre au utilizat doar 9,1% din cele 6,7 miliarde de euro atribuite. Potrivit regulilor UE, banii nefolosiţi până în 2015 nu vor mai putea fi accesaţi.

Oficialii europeni avertizează că România şi Bulgaria propun proiecte neconforme cu standardele europene şi că situaţia lor în privinţa absorbţiei fondurilor comunitare „este deosebit de îngrijorătoare”. Purtătorul de cuvânt al ministerului român de Afaceri Europene a explicat că la baza ratei mici de absorbţie stau „funcţionarea defectuoasă a administraţiei publice, numărul redus al aplicanţilor care să atingă exigenţele europene, precum şi finanţarea scăzută a statului în proiectele europene”. Oficialul român a mai adăugat pentru Financial Times că  „România va încerca să atragă cât mai multe fonduri europene şi există deja semnale pozitive în acest sens”.

Bulgaria anunţă o absorbţie de 95% până în 2015

Publicaţia engleză notează că Bulgaria „s-a mişcat mai repede” prin numirea unui ministru care să supravegheze absorbţia fondurilor europene încă de anul trecut. În plus, Sofia a anunţat atingerea unui prag de 95% al atragerii de fonduri structurale până în 2015. „Ne-am îmbunătăţit coordonarea, ne concentrăm pe proiecte mai mari şi monitorizăm mai eficient procesul de absorbţie. Toate acestea îşi vor arăta efectele cât de curând”, a declarat pentru Financial Times, Nickolay Mladenov, ministrul de Externe bulgar. Raportul Comisiei Europene arată că şi Italia poate pierde subvenţia UE în 2015. Roma a folosit doar 10,6% din totalul de 28 de miliarde de euro pe care le are la dispoziţie. Mai mult, anul trecut, italienii au fost obligaţi să ramburseze 720.000 de euro, folosiţi în organizarea unui concert al cântăreţului britanic Elton John.

La nivel regional, în cele zece ţări care au aderat la UE după 2004, rata plăţilor efective este de 17%. Letonia are cele mai bune performanţe, cu un procentaj de 30%, urmată de Lituania (30%), Slovenia (27%), Cehia (26%), Estonia (21%), Slovacia (17%) şi Ungaria şi Polonia (16% fiecare).

La nivelul tuturor celor 27 de membri ai Uniunii Europene s-au cheltuit 71 de miliarde de euro din fonduri structurale, adică 20,6% din bugetul prevăzut pentru perioada 2007-2013. Oficialii europeni afirmă că cifrele exclud plăţile făcute în avans de Uniunea Europeană pentru proiecte aflate încă în curs. Acestea ar însuma circa 30 de miliarde de euro, iar reprezentanţii Comisiei Europene contracarează astfel criticile potrivit cărora Bruxellesul  ar sta pe un sac de bani prin care s-ar putea gestiona mai facil criza din zona euro.  Text Box:  

Cele mai citite

Jandarmeria e pe urmele unui pui de urs văzut pe raza pădurii de la Ciolpani

Echipe de jandarmi au demarat o acţiune de căutare pentru depistarea unui pui de urs a cărui prezenţă a fost semnalată, sâmbătă dimineaţa, pe...

Tulcea: Nicolae Ciucă vrea dezvoltarea infrastructurii porturilor fluviale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii portuare fluviale, în contextul creşterii traficului în porturile de la Marea Neagră şi pe drumurile din Dobrogea,...

Momente de groază în Turcia. Un mort și 10 răniți, după ce o telecabină s-a prăbușit

O persoană a murit și alte 10 au fost rănite în provincia Antalya din sudul Turciei, după ce o cabină de telecabină s-a lovit...
Ultima oră
Pe aceeași temă