17.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialRomรขnia riscฤƒ sฤƒ piardฤƒ fonduri comunitare de miliarde de euro

Romรขnia riscฤƒ sฤƒ piardฤƒ fonduri comunitare de miliarde de euro

„Deosebit de îngrijorฤƒtoare.” Aceasta este concluzia Comisiei Europene cu privire la absorbลฃia fondurilor structurale de cฤƒtre România. În timp ce dintre ลฃฤƒrile aderate la UE dupฤƒ 2004 Letonia ลŸi Lituania sunt fruntaลŸe, absorbind 30% din fondurile puse la dispoziลฃie, România se claseazฤƒ pe ultimul loc, cu numai 3,7%.

 

Un raport al Comisiei Europene, preluat de Financial Times aratฤƒ cฤƒ Româ-nia ลŸi Bulgaria sunt ลฃฤƒrile cu cea mai micฤƒ absorbลฃie a fondurilor europene. În plus, jurnaliลŸtii britanici avertizeazฤƒ cฤƒ BucureลŸtiul ลŸi Sofia vor pierde miliarde de euro din subvenลฃiile UE pânฤƒ în 2015. Publicaลฃia englezฤƒ noteazฤƒ cฤƒ România, a doua cea mai sฤƒracฤƒ economie din spaลฃiul comunitar, dupฤƒ Bulgaria, a atras numai 3,7% din cele 19 miliarde de euro puse la dispoziลฃie între 2007 ลŸi 2013. Potrivit aceleiaลŸi analize, vecinii de la sud de Dunฤƒre au utilizat doar 9,1% din cele 6,7 miliarde de euro atribuite. Potrivit regulilor UE, banii nefolosiลฃi pânฤƒ în 2015 nu vor mai putea fi accesaลฃi.

Oficialii europeni avertizeazฤƒ cฤƒ România ลŸi Bulgaria propun proiecte neconforme cu standardele europene ลŸi cฤƒ situaลฃia lor în privinลฃa absorbลฃiei fondurilor comunitare „este deosebit de îngrijorฤƒtoare”. Purtฤƒtorul de cuvânt al ministerului român de Afaceri Europene a explicat cฤƒ la baza ratei mici de absorbลฃie stau „funcลฃionarea defectuoasฤƒ a administraลฃiei publice, numฤƒrul redus al aplicanลฃilor care sฤƒ atingฤƒ exigenลฃele europene, precum ลŸi finanลฃarea scฤƒzutฤƒ a statului în proiectele europene”. Oficialul român a mai adฤƒugat pentru Financial Times cฤƒ  „România va încerca sฤƒ atragฤƒ cât mai multe fonduri europene ลŸi existฤƒ deja semnale pozitive în acest sens”.

Bulgaria anunลฃฤƒ o absorbลฃie de 95% pânฤƒ în 2015

Publicaลฃia englezฤƒ noteazฤƒ cฤƒ Bulgaria „s-a miลŸcat mai repede” prin numirea unui ministru care sฤƒ supravegheze absorbลฃia fondurilor europene încฤƒ de anul trecut. În plus, Sofia a anunลฃat atingerea unui prag de 95% al atragerii de fonduri structurale pânฤƒ în 2015. „Ne-am îmbunฤƒtฤƒลฃit coordonarea, ne concentrฤƒm pe proiecte mai mari ลŸi monitorizฤƒm mai eficient procesul de absorbลฃie. Toate acestea îลŸi vor arฤƒta efectele cât de curând”, a declarat pentru Financial Times, Nickolay Mladenov, ministrul de Externe bulgar. Raportul Comisiei Europene aratฤƒ cฤƒ ลŸi Italia poate pierde subvenลฃia UE în 2015. Roma a folosit doar 10,6% din totalul de 28 de miliarde de euro pe care le are la dispoziลฃie. Mai mult, anul trecut, italienii au fost obligaลฃi sฤƒ ramburseze 720.000 de euro, folosiลฃi în organizarea unui concert al cântฤƒreลฃului britanic Elton John.

La nivel regional, în cele zece ลฃฤƒri care au aderat la UE dupฤƒ 2004, rata plฤƒลฃilor efective este de 17%. Letonia are cele mai bune performanลฃe, cu un procentaj de 30%, urmatฤƒ de Lituania (30%), Slovenia (27%), Cehia (26%), Estonia (21%), Slovacia (17%) ลŸi Ungaria ลŸi Polonia (16% fiecare).

La nivelul tuturor celor 27 de membri ai Uniunii Europene s-au cheltuit 71 de miliarde de euro din fonduri structurale, adicฤƒ 20,6% din bugetul prevฤƒzut pentru perioada 2007-2013. Oficialii europeni afirmฤƒ cฤƒ cifrele exclud plฤƒลฃile fฤƒcute în avans de Uniunea Europeanฤƒ pentru proiecte aflate încฤƒ în curs. Acestea ar însuma circa 30 de miliarde de euro, iar reprezentanลฃii Comisiei Europene contracareazฤƒ astfel criticile potrivit cฤƒrora Bruxellesul  ar sta pe un sac de bani prin care s-ar putea gestiona mai facil criza din zona euro.  Text Box:  

Cele mai citite

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ