19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomania risca blocaje la Schengen si zona Euro

Romania risca blocaje la Schengen si zona Euro

Daca justitia din Romania nu atinge obiectivele stabilite cu UE, exista riscul aparitiei unor piedici in calea aderarii la spatiul Schengen si zona euro.

Comisia Europeana (CE) poate impune Romaniei cel mult pana la 1 ianuarie 2010 sanctiuni de tipul blocarii fondurilor sau activarii clauzei de salvgardare, ceea ce ar duce la nerecunoasterea sentintelor romanesti in UE, daca Romania nu isi indeplineste obiectivele pe justitie asumate prin Mecanismul de Cooperare si Verificare al CE. Potrivit unui document oficial al Guvernului, publicat de Mediafax, "in ultima perioada, a aparut tendinta de introducere a unei conditionalitati intre indeplinirea angajamentelor legate de Mecanism si aderarea Romaniei la spatiul Schengen (2011) si zona euro (2014)". Principalele beneficii ale aderarii la spatiul Schengen presupun eliminarea restrictiilor pe piata muncii europene si a controalelor la frontiere, in timp ce adoptarea euro ar duce la eliminarea diferentelor de preturi si costuri date de rata de schimb valutar si la scaderea inflatiei.

Desi pana acum "nu au fost adoptate si nici propuse masuri concrete de sanctionare a Romaniei, riscul persista", mai spune documentul. Chiar si dupa termenul din 2010, Romania poate fi sanctionata, la fel ca orice alt stat membru al UE, prin procedura de "infringement", in cazul neaplicarii corespunzatoare a legislatiei europene, sau prin suspendarea dreptului de a vota in Consiliul Europei daca se incalca "serios si persistent" principiile democratiei si statului de drept.
Dupa ce s-a intalnit cu secretarul general al CE la inceputul saptamanii, la Bruxelles, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca Raportul de monitorizare pe Justitie va contine aprecieri negative la capitolul luptei impotriva coruptiei la nivel inalt. "Este limpede ca, atat timp cat Parlamentul nu va rezolva toate problemele legate de acordarea unui drum liber investigatiilor in toate dosarele de mare coruptie, nu putem spera la o apreciere pozitiva", a spus Predoiu.

In prezent, Parlamentul nu a dat inca avizul de ancheta pentru unele dosare de coruptie ale social-democratilor Adrian Nastase si serban Mihailescu. Raportul poate fi intocmit fie in luna iulie, fie in luna septembrie, o data fixa nefiind inca stabilita de CE. Predoiu a declarat ca "raportul va fi un mix de aprecieri pozitive si mai putin pozitive, acolo unde nu am reusit sa atingem obiectivele", fara sa faca referire insa la posibilele sanctiuni ce ar putea fi aplicate Romaniei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă