21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomania, printre ultimele tari la donarea de maduva osoasa

Romania, printre ultimele tari la donarea de maduva osoasa

Doar Bulgaria, Albania si Ucraina se afla in urma tarii noastre la capitolul donare onorifica de maduva osoasa. Aceasta este principala concluzie la care s-a ajuns in urma primei conferinte internationale de transplant de celule de maduva osoasa din Romania, organizata la Targu-Mures in perioada 3-4 februarie.
Astfel, conf. dr. Ileana Constantinescu, de la Laboratorul de Biologie Moleculara al Institutului Clinic Fundeni, a declarat ca registrul national al donatorilor de maduva, initiat de patru ani, nu cuprinde decat 300 de persoane, adica circa 3% din media europeana. “Speram intr-o revolutie mentala a romanilor, care trebuie sa stie ca a preleva cateva grame de maduva nu le afecteaza catusi de putin sanatatea”, a spus Ileana Constantinescu. La randul sau, directorul Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota, a spus ca din 2006 finantarea a inceput sa capete dimensiuni rezonabile si si-a exprimat speranta ca in 2007 sa fie depasit numarul de 100 transplanturi care se face in tara.
Totodata, seful Clinicii de Hematologie si Transplant de Maduva din Targu-Mures, dr. Benedek Istvan, a declarat ca prezenta la conferinta a unor somitati in transplantologie din Anglia, Israel, Spania, Austria, Ungaria si Romania deschide o noua epoca in domeniu. “Dincolo de schimbul profesional de idei, conferinta este importanta pentru a evita zvonistica, in sensul ca medicii de multe ori nu cunosc indicatiile si posibilitatile reale ale transplantului de celule hematopoietice, ceea ce le face foarte mult rau bolnavilor”, a spus Benedek. Astfel, la eveniment au fost prezenti mari specialisti in domeniu din Europa, precum prof. dr. Jane Apperley, de la Departamentul de Hematologie al Imperial College School of Medicine din Londra, dr. Reti Marienn – Dept. Hematology&BMT Unit National Medical Centre Budapesta, prof. dr. Arnon Nagler – University Chaim Sheba Medical Centre Tel-Aviv, prof. dr. Jorge Sierra – Clinical Hematology Division Barcelona, prof. dr. Masszi Tamas – Unit National Medical Centre Budapesta, si prof. dr. Paul Hocker, de la University Hospital Viena.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă