6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomânia plânge după Radu Beligan. Să sperăm că aplauzele pe care le-a...

România plânge după Radu Beligan. Să sperăm că aplauzele pe care le-a primit în viaţă îl vor conduce către cer

Radu Beligan a fost întruchiparea desăvârşită a actorului, a omului de teatru, iar prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieţi a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credinţă în valorile fundamentale ale umanităţii şi fără iubire, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis. 

„Viaţa este o scenă, spunea Shakespeare. Astăzi, Radu Beligan, întruchiparea desăvârşită a actorului, a omului de teatru, părăseşte această scenă. Prin energia dedicată publicului de-a lungul întregii sale vieţi, ne-a lăsat un mesaj fundamental: nimic nu se poate construi fără dăruire, credinţă în valorile fundamentale ale umanităţii şi fără iubire. Aplauzele publicului i-au fost cel mai drag cântec şi imbold, fie ca ele să-i însoţească memoria în posteritate. Ne vom aminti de Radu Beligan la fiecare coborâre şi ridicare de cortină. Dumnezeu să vă odihnească, Maestre!”, a scris miercuri Iohannis pe Facebook. 

 Citeşte şi Actorul Radu Beligan, internat la Spitalul Elias

Principesa Moştenitoare Margareta a adresat un mesaj de condoleanţe în urma decesului marelui actor Radu Beligan, în care arată că arta inteligentă şi profund originală a actorului a traversat două secole de cultură română modernă. Principesa  îşi aminteşte cu emoţie ceremonia de la Castelul Peleş în 2013, cînd i-a conferit actorului,  în numele Maejstăţii Sale Regelui Mihai, Decoraţia regală Nihil Sine Deo, pentru cariera lui de aproape 8 decenii. 

În mesajul său de condoleanţe, postat pe pagina Guvernului, premierul Dacian Cioloş a spus că nemurirea şi magia maestrului rămân neatinse.

”Radu Beligan părea nemuritor – acesta a fost primul gând pe care l-am avut când am aflat de plecarea dintre noi a marelui maestru al teatrului românesc, figură emblematică a acestuia mai mult de jumătate de secol. Era firesc ce-am simțit, pentru că talentul, rezistența, forța interioară, energia și echilibrul actorului păreau proiectate, magic, pe un fundal din afara timpului.

E limpede că nemurirea și magia maestrului Beligan rămân neatinse, după 75 de ani de carieră în teatru, film, televiziune și radio, peste 80 de roluri și, cel mai important, casa încăpătoare pe care și-a făcut-o în sufletul fiecăruia dintre noi, cei care am avut o viață mai frumoasă grație artei lui – spectatorii.

Ceea ce încununează, însă, tot ce a lăsat publicului său și României Radu Beligan este imaginea unei vieți împlinite, în slujba artei, a umanității – și asta aduce multă speranță, spunând ceva esențial despre omul Beligan.

Îmi pare rău că a plecat dintre noi Radu Beligan, îmi pare rău de imensul loc gol lăsat de el în tărâmul teatrului, sunt alături cu gândul de cei care îl regretă și le transmit condoleanțe sincere. Odihnă în pace maestrului Beligan și fie ca imaginea sa de om împlinit și artist desăvârșit să dăinuie și să inspire peste generații.”

Ministrul Culturii, Corin Şuteu, a declarat la Radio România Cultural:

Moartea unui mare artist e întotdeauna un prilej de tulburare. Radu Beligan face parte din acele mari figuri ale artei din România care au îmbinat într-un mod cu totul ieşit din comun o personalitate artistică de excepţie, o personalitate umană cu deosebite calităţi de diplomat, de politician, de om de cultură şi care, în felul său, a făcut şcoala.

E o tulburare faţă de care trebuie să ne plasăm cu toţii cu smerenie pentru că ne dăm seama că în faţa unei dispariţii de acest fel nu putem decât să ne înclinăm şi să ne amintim de toate aplauzele pe care acest mare, mare actor le-a primit de-a lungul timpului şi să sperăm că ele îl vor conduce către cer.

Actorul Mircea Diaconu a vorbit, miercuri, despre dispariţia maestrului Radu Beligan, afirmând că este asemănătoare cu apariţia sa, adică „sub semn de lumină”, şi precizând că toţi actorii care au avut contact profesional cu Beligan au învăţat ceva de la el. 

„Dispariţia sa este asemănătoare cu apariţia. Apariţia a fost sub semn de lumină şi toată viaţa lui cât un secol s-a desfăşurat exact în felul ăsta şi cred că nu a fost actor (…) care să fi avut contact profesional cu Radu Beligan şi pe care să nu-l fi învăţat ceva. Pe mine, la rându-mi, foarte multe lucruri m-a învăţat, de toate felurile – şi de viaţă, şi de profesie, şi de comportament, şi de mâncat chiar. Era un om cu totul deosebit şi a trăit în felul lui irepetabil”, a declarat Diaconu pentru AGERPRES. 

El a povestit o amintire cu Radu Beligan, de pe vremea când cei doi au jucat împreună în filmul „Cuibul Salamandrelor”. 

„Întorcându-ne noi din Africa, unde am făcut un film pe vremuri, se numea ‘Cuibul Salamandrelor’, am făcut escală la Paris şi când a urcat în avion avea un pacheţel în mână şi l-a ţinut tot drumul. Jean Constantin l-a întrebat: ‘Ce aveţi acolo maestre, aşa preţios?’. Şi a zis: ‘Carne de cal, dragă. Delicatesă’. A luat-o proaspătă şi a dus-o proaspătă acasă. De multă vreme mi-am promis să mănânc şi eu carne de cal, iar acum că s-a prăpădit, chiar în clipa în care aţi sunat mă gândeam la lucrul ăsta şi promiteam să mănânc carne de cal cu gândul la el”, a relatat Mircea Diaconu. 

Radu Beligan a fost un monument, nu a fost numai un actor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Marinela Ţepuş, directorul Teatrului Nottara. 

„Radu Beligan a fost un monument, nu a fost numai un actor, iar faptul că el şi-a depăşit propriile limite ajungând aproape la 100 de ani este un reper pentru noi toţi că ne putem depăşi limitele şi putem fi la fel. Gândul meu bun este pentru toţi cei care se duc şi care, din păcate, nu lasă în urmă un nume la fel de pregnant”, a spus Marinela Ţepuş. 

Odată cu moartea lui Radu Beligan dispare o minunată poveste a teatrului românesc, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, actorul Alexandru Arşinel. 

„Odată cu dispariţia lui dispare o minunată poveste a teatrului românesc, un actor de o calitate spirituală şi artistică deosebită. Nu întâmplător s-a detaşat şi ca nume şi ca interpretare şi ca personalitate de grupul marilor artişti români, el fiind mai întotdeauna undeva într-o zonă specială, zona Beligan”, a spus Arşinel. 

El a subliniat devotamentul faţă de teatru al lui Radu Beligan şi faptul că acesta a purtat o dragoste profundă spectatorilor de la care „a furat permanent energie” ca să poată reveni cu marele lui talent să impresioneze a doua zi. 

„A reuşit să mă facă, la un moment dat, să îmi dau şi eu seama care este dimensiunea talentului meu. Îl regret mult pe maestru, pentru că fac parte din acea categorie de actori care l-a vorbit non-stop de bine”, a adăugat Arşinel. 

Radu Beligan, „un fenomen mondial” şi „una dintre cele mai mari personalităţi culturale ale României”, şi-ar fi dorit să se stingă pe scenă, aşa cum a trăit, a mărturisit actriţa Emilia Popescu

„Domnul Beligan ar fi vrut să se stingă pe scenă, aşa cum a trăit. Cred că singurul regret pe care l-ar avea este că nu i s-a întâmplat în timpul unui spectacol. (…) Repet, cred că singurul regret al domnului Beligan este că nu s-a întâmplat pe scenă, aşa cum a dorit. Dar a stat pe scenă până de curând, ceea ce este o raritate pentru oricine”, a declarat miercuri pentru AGERPRES Emilia Popescu. 

Potrivit actriţei, Radu Beligan a fost „un fenomen mondial” şi „una dintre cele mai mari personalităţi culturale ale României”. 

„Vorbim despre un fenomen mondial şi despre una dintre cele mai mari personalităţi culturale ale României şi sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia, că destinul meu a putut să se intersecteze cu al dânsului”, a mai spus Emilia Popescu. 

Directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, a declarat miercuri pentru AGERPRES că Radu Beligan a fost un om „foarte generos” şi că îşi imagina că îl va celebra pe artist la împlinirea vârstei de 100 de ani. 

”Am fost convins că o să îl celebrăm pe Radu Beligan la 100 de ani. Era un om foarte generos”, a afirmat acesta. 

George Ivaşcu şi-a amintit că Beligan ajunsese, pe scena Metropolis, la reprezentaţia cu numărul 97 a spectacolului „Lecţia de violoncel”. „Voiam, la a 98-a reprezentaţie, să îi facem o surpriză, dar nu am apucat”, a adăugat Ivaşcu. El a amintit de generozitatea lui Beligan şi de faptul că el a inaugurat Teatrul Metropolis. „Este cel care a tăiat panglica Teatrului Metropolis împreună cu mine”, a mai spus George Ivaşcu. 

Regizorul clujean Mihai Măniuţiu consideră că odată cu moartea actorului Radu Beligan se încheie ‘o epocă a actorilor fericiţi’ şi îşi reaminteşte cum cum l-au încurajat, pe vremea când era foarte tânăr, aprecierile pe care maestrul i le-a spus după premiera spectacolului ‘Richard II’. 

‘Ca o amintire, ştiu că a venit la premiera cu Richard II, la Teatrul Naţional, şi atunci am stat de vorbă mai mult. Eram şi cu Marcel Iureş, cu Oana Pelea, acum un număr de ani. Şi atunci el a spus: ‘dumneavoastră trebuie să faceţi foarte mult Shakespeare pentru că spectacolul este remarcabil’. Venind din partea unui actor şi gânditor shakespearian, cum a fost Radu Beligan, a fost un foarte mare elogiu pentru tânărul regizor care eram atunci’, îşi aminteşte Măniuţiu. 

În viziunea regizorului, odată cu moartea actorului Radu Beligan se încheie ‘o epocă a actorilor fericiţi’. 

‘Dispare o legendă vie a Teatrului Românesc, fără să moară, în acelaşi timp, pentru că legenda va fi în continuare cu noi. Radu Beligan a fost un mare artist, un mare interpret shakespearian şi, între altele, un mare artist al propriei sale vieţi. Adică, ce vreau să spun este că am cunoscut rareori artişti atât de fericiţi şi împliniţi ca el. Deci acum dispare o întreagă epocă, epoca artiştilor fericiţi, odată cu Radu Beligan, pentru că el a fost un mare artist fericit. Acesta mi se pare lucrul cel mai extraordinar la el. În întreaga sa viaţă, el a fost fericit făcând ceea ce face şi ştiţi şi legenda pe care tot el a lansat-o, în care spunea că îşi doreşte să moară pe scenă, într-un fel, asta s-a şi întâmplat, a murit pe marea scenă a lumii, cu demnitate, cu decenţă şi ca un foarte, foarte mare artist’, a afirmat Mihai Măniuţiu. 

Actorul şi regizorul Emil Boroghină spune că decesul lui Radu Beligan este un moment deosebit de trist pentru teatrul românesc, care îndoliază breasla. 

„Acest moment deosebit de trist pentru teatrul românesc, care îndoliază breasla noastră, ne afectează pe fiecare dintre noi. Generaţii întregi au trăit privind spre acest titan al scenei româneşti, învăţând de la el, luându-l drept exemplu, avându-l drept model şi acest dureros moment ne ia pe nepregătite”, a declarat Emil Boroghină pentru AGERPRES. 

El a adăugat că Radu Beligan aparţine culturii româneşti. 

„Suntem într-un fel nepregătiţi să ne pierdem o fiinţă extrem de apropiată de fiecare dintre noi, care aparţine nu numai teatrului, aparţine înainte de toate culturii româneşti, aparţine României, pentru că Radu Beligan era un bun naţional. Domnia sa reprezenta România, cultura românească în marile foruri ale culturii mondiale. El a fost cel care a păstrat contactele noastre, ale lumii teatrale, cu lumea teatrală de pe celelalte continente şi, mai mult, a fost modelul incontestabil al foarte multor generaţii de actori”, a afirmat Boroghină. 

El a mărturisit că ar fi dorit ca „maestrul Radu Beligan să ajungă la 100 de ani” şi să fie sărbătorit pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. 

 

Ştire în curs de actualizare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...
Ultima oră
Pe aceeași temă