19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomania, partener-cheie pentru construirea celui mai puternic laser

Romania, partener-cheie pentru construirea celui mai puternic laser

Romania va fi tara gazda si partener-cheie pentru construirea celui mai puternic laser din lume, prin proiectul european "Extreme Light Infrastructure" (ELI), a declarat joi, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), Marius Enachescu, transmite Agerpres.

Proiectul ELI, la care participa, alaturi de Romania, Republica Ceha si Ungaria, vizeaza obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste o mie de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi. Aceasta poate oferi in timpi extrem de scurti (attosecunde, o attosecunda fiind un miliard de miliardime de secunda) o putere echivalenta de peste 10.000 de ori mai mare decat cea produsa de toate facilitatile planetei producatoare.
Vicepresedintele ANCS a spus ca astfel va deveni posibila explorarea unor zone inaccesibile pana acum, precum interactia laser cu materia la energii unde legile relativiste ar putea sa nu mai fie suficiente, investigatii ale dinamicii electronilor in atomi, molecule, plasme si solide, mergand pana la crearea de perechi particule-antiparticule in vid.

Vor fi, de asemenea, posibile aplicatii cu mare impact stiintific, economic si social, de la realizarea de acceleratori de particule de dimensiuni reduse si parametri comparabili cu cei ai marilor acceleratori existenti, terapie anticancer, medicamente si pana la reducerea timpilor de viata a deseurilor radioactive de la milioane de ani, cat sunt necesari in prezent, pana la cateva zeci de minute.

Astfel, Romaniei ii revine construirea in campusul stiintific de la Platforma Magurele a unei infrastructuri paneuropene, un adevarat complex de laseri de mare putere si acceleratori de particule, care sa se intinda pe un hectar sau doua.

Republica Ceha trebuie sa realizeze fascicule de laser de mare intensitate (surse de radiatii noi) iar Ungaria se va ocupa de fizica attosecundelor.

"Acest lucru va pune Romania pe harta facilitatilor europene. Vor veni cercetatori din toata lumea, ceea ce va avea consecinte importante de imagine, dar si pentru industria romaneasca", a spus Enachescu.

El a explicat ca puterea laserilor obtinuti va fi de ordinul petawatilor sau chiar hexawatilor. Producerea unui astfel de laser ar reprezenta, dupa cum sustine vicepresedintele ANCS, "a doua revolutie marcata de laser in medicina, dupa folosirea ca bisturiu in chirurgie".

Potrivit lui Enachescu, pe parcursul anului 2010 se vor obtine toate aprobarile, inclusiv cele legate de fondurile structurale, Romaniei revenindu-i aproximativ 280 de milioane de euro din totalul de 500 milioane de euro cat se estimeaza ca ar insuma costurile.
In infrastructura construita vor lucra aproximativ 300-400 de cercetatori romani iar constructia va incepe in anul 2011.

La randul sau, directorul institutului de la Magurele, Nicolae Zamfir, a precizat ca nu se va putea vorbi despre tratarea de deseuri radioactive in anul 2015 sau tratarea cancerului in patru ani, ci mult mai tarziu, "poate chiar 20 de ani". "Cand iese un lucru, stii unde dai, dar nu stii unde crapa", a afirmat Zamfir.

Pe 1 octombrie a avut loc la Praga Reuniunea Comitetului de Coordonare a Proiectului ELI si cu aceasta ocazie cele trei tari candidate la construirea proiectului – Romania, Republica Ceha si Ungaria – au primit mandatul de a gazdui, dezvolta si construi fiecare componentele care ii revin pentru realizarea pana in anul 2015 a structurii ELI integrata.

La proiect vor participa cercetatori din Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Cehia, Ungaria, Portugalia, Lituania, Romania. Cu statut de observatori vor fi cercetatori din SUA, Japonia si o serie de tari africane. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă