7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRomania ocupa locul 9 intre 66 de tari in privinta calitatii comunicatiilor...

Romania ocupa locul 9 intre 66 de tari in privinta calitatii comunicatiilor de banda larga

Romania, alaturi de alte opt state, detine nivelul de calitate a comunicatiilor de banda larga (broadband) necesar pentru aplicatii Internet din generatia viitoare, cum sunt televiziunea IP de inalta definitie si comunicatiile video de calitate ridicata, care vor deveni uzuale in urmatori 3-5 ani, transmite Mediafax.

Celelalte state sunt Coreea de Sud, Japonia, Suedia, Lituania, Bulgaria, Letonia, Olanda si Danemarca, potrivit unui studiu realizat de universitatile Oxford Said Business School (Marea Britanie) si Oviedo (Spania) in 2009, si sponsorizat de compania americana Cisco, care a cuprins 66 de state.

"La nivelul anului 2009, Romania ocupa locul noua, in urcare cu doua pozitii fata de 2008. In urma cu un an, doar in Japonia calitatea comunicatiilor broadband se ridica la nivelul necesar pentru aplicatii Internet din generatia viitoare", a declarat, miercuri, intr-o conferinta, directorul general interimar al Cisco Romania, Cristian Popescu.

Calitatea comunicatiilor de tip broadband a luat in calcul viteza de descarcare (download), incarcare (upload) si latenta informatiei intre doua puncte de contact, respectiv intre emitator si receptor. Primul element are o pondere de 55% in scorul calitatii comunicatiilor broadband, in timp ce cota latentei informatiei a fost stabilita la 22%.

Studiul din acest an a analizat circa 24 milioane de inregistrari care provin din teste reale executate de utilizatorii de Internet din 66 de tari la www.speedtest.net (Ookla), intre mai-iulie 2009.

Potrivit datelor studiului, scorul calitatii comunicatiilor broadband in Romania s-a ridicat la 44,89 in 2009, comparativ cu 33,43 in urma cu an.

"Pozitionarea Romaniei intre primii zece jucatori si saltul semnificativ fata de 2008 sunt efectul investitiilor operatorilor telecom in infrastructura de tip broadband din ultimii ani. Pe de alta parte, Romania a «ars» niste etape, investitiile realizate vizand cele mai noi tehnologii", a spus Popescu.

In privinta infrastructurii oraselor, capitala Romaniei s-a pozitionat pe locul 14 din cele 20 a caror calitate a comunicatiilor de banda larga (broadband) acopera necesitatile pentru aplicatii Internet din generatia viitoare, devansand Stockholm (Suedia) – locul 15, Zurich (Elvetia) – 17 sau Tokio (Japonia) – 18.

Pe primul loc s-a pozitionat Yokohama (Japonia), urmat de Nagoya (Japonia) si Kaunas (Lituania). Pe locul 10 se afla capitala Bulgariei, iar pe 13 orasul Copenhaga.

Studiul a analizat calitatea comunicatiilor de tip broadband din 64 de state si 240 de orase.

Cele mai recente date ale Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) arata ca numarul total de conexiuni de acces mobil la Internet in banda larga a ajuns la 1,53 milioane la finele anului 2008, la care se adauga 2,51 milioane de conexiuni de acces fix la Internet in banda larga.

Rata de penetrare (numarul de conexiuni raportat la 100 locuitori) se situa la 7,1% in cazul tehnologiei mobile, respectiv 11,7% pentru legaturile in banda larga la puncte fixe.

In cazul gospodariilor, rata de penetrare a atins 20,9% in cazul tehnologiei mobile si 30,4% pentru conexiunile in banda larga la puncte fixe.

Termenul de banda larga (broadband) este utilizat pentru a descrie accesul la Internet de mare viteza, respectiv 144 kbps, conform ANCOM.

Cele mai citite

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă