16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania, o tara redusa la absurd

Romania, o tara redusa la absurd

Traian Basescu a desemnat alt premier decat cel propus de majoritatea parlamentara care a facut sa cada Guvernul Boc si nu este dispus sa negocieze. Cele cinci partide de 65% declara ca  vor merge pana in panzele albe cu "solutia Iohannis" si nu sunt dispuse la mai mult decat intalniri formale cu protejatul Cotrocenilor. Singurul act de guvernamant al Cabinetului Boc, in exercitiu, este legat de organizarea alegerilor. Tara arde, oricum pierim cu zile, timp suficient, asadar, sa facem cateva exercitii de reducere la absurd.

Daca Traian Basescu va capata ceea ce isi doreste cu atata ardoare si mai presus decat orice, adica un al doilea mandat,  Romania risca sa se afle si pe  7 decembrie exact in aceeasi situatie ca si astazi. Nu exista nici un motiv sa credem ca intre timp PNL si, mai ales, mai-marele PSD vor accepta sa intre intr-un Guvern de tip Croitoru dupa ce partidul lui Ion Iliescu a fost terfelit in halul in care a fost terfelit si azvarlit afara din Guvern pe geamul Internelor. Daca va obtine un nou mandat, Traian Basescu pare dispus sa dizolve Parlamentul (rectificarile n-au ce cauta intr-o declaratie de asemenea gravitate), sa organizeze alte alegeri, menite sa-i aduca majoritatea in Parlament. Lasand la o parte ca ar fi al saptelea scrutin in trei ani, e improbabil ca PDL o sa reuseasca sa obtina macar si 40% din mandate, ca sa-si limiteze necesarul de voturi din Parlament la UDMR, Uniunea vesnic disponibila. Cu alte cuvinte, ne intoarcem de unde am plecat: in blocaj.

Daca Mircea Geoana castiga alegerile, guvernul interimar al fostului presedinte Basescu se va transforma, probabil, intr-un guvern minoritar PSD, sprijinit din Parlament de colegii din majoritatea celor cinci. Translatia lui Klaus Iohannis in tezaurul PSD se va dovedi probabil greu de facut, nu degeaba Ion Iliescu ii atrage atentia neamtului ca "nu se poate fara seful statului. S-ar putea ca pana la urma (Iohannis – n.r.) sa-si dea seama ca nu are ce face". PNL ar risca insa foarte mult daca, dupa ce si l-a asumat atat de categoric pe Klaus Iohannis, ar intra in guvern fara el.
Daca Crin Antonescu devine presedinte, ecuatia politica se simplifica exponential. Liderul PNL a jurat ca primarul Sibiului va fi premier, PSD il sustine, UDMR n-ar mai avea motive sa faca nazuri, iar pentru minoritati Iohannis "e de-al casei". Dar cine este PNL? Cine este Crin Antonescu?

Capacitatea de mobilizare a PNL si efortul echipei de campanie functioneaza sincopat, opiniile divergente saboteaza partidul in perioade critice, exact cand are nevoie de o masinarie de razboi, cum au PSD si PDL, iar stilul Crin este… "in formare". Cand serios, coerent, marcand substantial in ultima saptamana, cand "flower power", fantezist – vezi cota unica de 10%  –, cand coplesit de gafele colegilor mai iscusiti in ite dambovitene.
Daca Sorin Oprescu castiga alegerile… e un exercitiu in care chiar si metoda matematica a reducerii la absurd se simte depasita de situatie. Mi-e imposibil sa insist; traiesc in Bucuresti, unde absurdul depaseste cu mult media nationala. Revenind, daca toate variantele de mai sus duc intr-un punct mort, nu ne ramane decat sa ne intoarcem la intrebarile simple ce decurg din principiile elementare ale unei societati libere. Cine trebuie sa dea guvernul in orice stat democratic? Majoritatea. Cine are majoritatea? Cele cinci partide care il sustin pe Klaus Iohannis. Argumentul cu partidul care are cele mai multe locuri in Parlament este aberant. PDL nu poate alcatui singur nici macar un guvern minoritar cum a fost Cabinetul Tariceanu.

Care sunt contraargumentele Cotrocenilor la Iohannis? Nu e specialist FMI. Ce se intampla daca Iohannis nu e desemnat? Misiunea FMI nu are cu cine vorbi in Romania; si-a amanat oricum vizita pentru cand va gasi interlocutori stabili pe post. Din nou, punct mort. Pentru ca ce sanse are Lucian Croitoru sa devina premier? Nici una. Nu numai pentru ca e respins de cele cinci partide, ci si fiindca Traian Basescu insusi e multumit cu interimatul lui Boc si nu se sfieste sa declare ca exact asta se va intampla. Ca azvarlirea PSD peste bord nu a avut alt scop decat mentinerea interimatului PDL pana dupa alegeri a devenit un loc comun.
si-atunci, cine trebuie sa transeze conflictul dintre Parlament si Presedintie in privinta desemnarii premierului? Curtea Constitutionala. De ce nu este sesizata Curtea Constitutionala? Pentru ca Mircea Geoana se teme ca, daca Klaus Iohannis isi castiga mandatul, Crin Antonescu va intra in turul II. Cine tergiverseaza o decizie rapida a majoritatii parlamentare? PSD. Risca majoritatea celor cinci sa se sparga in bucatele mici si sa nu supravietuiasca momelilor tentante de tip Croitoru: "PSD sa nominalizeze un ministru de Interne"? Da. Unde ne intoarcem daca PSD se intoarce la guvernare cu PDL? De unde am plecat: in blocaj.

Ce avem de facut? Nu vom reusi sa iesim din absurd nici bolborosind de ura impotriva lui Traian Basescu, nici demonizand cu inconstienta Parlamentul. Chiar daca e greu si nu suntem obisnuiti cu rationamentele seci, trebuie sa renuntam la povestile cu Fat-Frumos care salveaza tara, chit ca viteazul are nostalgii maritime, chit ca se trage din sasi. Oricate vorbe rele s-au spus in ultimii ani pe spezele Parlamentului, si-ar putea gasi ele reversul in expertiza economica fara cusur a lui Emil Boc, in viziunea integratoare a lui Gheorghe Pogea, in performantele extraordinare ale lui Radu Berceanu la Transporturi, interimar la Agricultura? Nici vorba, sa ne pastram sobrietatea. Cat despre cine cu cine a umblat… dupa coalitia PDL-PSD nici o iluzie nu mai e permisa. Intrebarea esentiala este cine poate face astazi guvern stabil in Romania. Traian Basescu n-are raspuns la aceasta intrebare. Dumneavoastra?

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă