Desi nu are garantia ca va adera in 2007 la UE, Romania consuma multa energie in recent asumatul sau rol de raspandire a democratiei spre rasarit. Ambitiosul ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, este hotarat sa performeze in ambele directii, spre Vest si spre Est. Pentru asta, i-a convocat ieri la Bucuresti pe ambasadorii romani de peste hotare, carora le-a cerut sa faca saltul spre ceea ce a numit „o politica externa ofensiva”.
Reuniunea anuala a diplomatiei romane a avut loc la hotelul Howard Johnson din Capitala si s-a bucurat de prezenta unor inalti demnitari europeni, intre care ministrul Afacerilor Europene al Olandei, Atzo Nicolai, si ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn. Tema aleasa pentru acest an – „Diplomatia romana: vocatie europeana si oportunitati globale”.
Mesaj catre Bruxelles: „Nu ne dezamagiti!”
De la inceput, ministrul Ungureanu a spus ca nu ia in calcul optiunea intarzierii aderarii la UE si ca „nu exista un plan B” intr-o asemenea nedorita eventualitate. „Dezamagirea romanilor ar fi mult prea mare, iar efectele in plan psihologic si politic ar putea antrena riscul scaderii dramatice a ritmului reformelor”, a avertizat seful diplomatiei romane.
In acelasi timp, el s-a aratat constient ca „mai avem multe de facut pentru a ne adapta standardelor UE”, ca „nu avem dreptul acum la nici un respiro, la nici o ezitare sau scapare”. Asteptam la randul nostru ca Europa „sa-si tina promisiunile”, deoarece, crede Ungureanu, stoparea extinderii europene este riscanta pentru viitorul UE.
Marea Neagra, „a doua Mediterana”
In acelasi timp, Romania vrea sa faca din Marea Neagra „o a doua Mediterana”, sa aduca un plus de securitate in regiune prin colaborarea cu Bulgaria si Turcia, si ele membre NATO. Sa stimuleze dialogul intre UE si Republica Moldova si sa caute impreuna cu Ucraina „solutii europene la probleme europene”. Noua strategie externa a Romaniei consta in „a raspandi valorile si standardele occidentale dincolo de frontierele spatiului euro-atlantic”. Iar parteneriatul cu SUA este „un reper indispensabil” al politicii noastre externe, a subliniat ministrul Ungureanu.
„Aliat de nadejde” al SUA
Intr-un mesaj transmis participantilor la reuniunea de la Bucuresti, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a apreciat ca Romania este „unul dintre partenerii cei mai valorosi” ai SUA. „Contributia remarcabila a Romaniei in cadrul razboiului impotriva terorismului trebuie mentionata in mod special, deoarece sunt putine statele care se implica la fel de puternic si ferm in combaterea acestei amenintari globale. Romania este si va ramane un aliat de nadejde in razboiul impotriva terorismului”, afirma Condoleezza Rice. Ea a felicitat tara noastra pentru „disponibilitatea de a impartasi si altor tari din experienta sa in ceea ce priveste trecerea de la dictatura la democratie”, precum si pentru primirea grupului de refugiati uzbeci. Rice a exprimat sprijinul deosebit al SUA pentru „eforturile Romaniei de a intari independenta justitiei” ca element decisiv intr-o democratie. „De asemenea, salutam asumarea de catre Romania a rolului sau in Holocaust si a inceperii procesului de restituire a proprietatilor pierdute in cursul celui de-al doilea razboi mondial si in perioada comunista, ca si rezolvarea problemelor copiilor”, se mai arata in mesajul secretarului de stat al SUA. Nu in ultimul rand, SUA asteapta cu interes ca Romania „sa preia presedintia Consiliului de Securitate ONU”…