Romania a refuzat sa semneze Conventia privind interzicerea bombelor cu fragmentatie, semnata miercuri la Oslo (Norvegia) de circa 100 de tari din toata lumea. Surse bine informate sustin ca, prin acest refuz, statul vrea sa protejeze compania producatoare de armament RomArm.
Doar sase tari din UE au refuzat sa semneze Conventia privind interzicerea bombelor cu fragmentatie, scrie www.euobserver.com: Romania, Finlanda, Polonia, Slovacia, Grecia si Cipru. Documentul interzice producerea, utilizarea, stocarea, comertul si transferul acestor arme care, dupa cum ne-a explicat directorul Colegiului National de Aparare, Iulian Fota, fac numeroase victime in randul civililor, nu numai in perioadele de conflict, dar si dupa incheierea acestora.
Surse din Ministerul Apararii (MAp), citate de NewsIn, spun ca "statul roman nu are nici un interes sa semneze o astfel de conventie": "Dorim protejarea industriei autohtone de armament, care produce astfel de munitii". Purtatoarea de cuvant a MAp, Andreea Dumitru, ne-a declarat insa ca "Armata Romana nu are in dotare si nu foloseste astfel de armament".
Surse bine informate au declarat pentru "Romania libera" ca "o companie importanta din industria de aparare produce aceste munitii" si ca se doreste protejarea acesteia din motive simple: "Industria romaneasca de armament este depasita tehnologic. Se produce cu costuri mari si nu se vinde, pentru ca produsele nu sunt competitive. Ceea ce produce Romania nu prea mai corespunde standardelor cerute de statele interesate". Un fost secretar de stat din Ministerul Industriilor, specialistul in logistica militara gen. (r) Decebal Ilina, ne-a declarat ca in Romania exista un singur producator de bombe cu fragmentatie: Compania de stat RomArm. Ilina este de parere ca semnarea Coventiei de la Oslo nu ar afecta cu nimic industria romaneasca de armament.
"In Romania, poate doar la Uzina Mecanica Plopeni sa fie in custodie astfel de bombe cu fragmentatie, este posibil sa aiba in fabricatie acum o serie de astfel de arme si vor, poate, sa termine", considera el. Fostul secretar de stat a precizat ca Romania doar asambleaza bombe cu fragmentatie, nu produce: "Se importa din Israel sau din alta parte «bombeti» si se ambaleaza intr-o carcasa, se pun focoase etc."
Conventia de la Oslo – pe care nu au semnat-o nici Statele Unite si nici Rusia – urmareste "umanizarea razboaielor", spune Iulian Fota, caci "bombele cu fragmentatie se sparg in mii de fragmente si soldatii raniti sunt extrem de greu de tratat". Fota subliniaza ca acum "ofensiva nu mai urmareste distrugerea unui numar cat mai mare de soldati din armata adversa; conflictele se castiga politic".