21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Romania mi-a tinut de cald in toti acesti ani"

„Romania mi-a tinut de cald in toti acesti ani”

Despre jazz se spune ca este mai mult decat muzica, este o stare de spirit, asa ca functioneaza mitul dupa care trebuie sa fii nascut in America ca sa poti accede spre acest magic si exclusivist gen interpretativ. Putini au fost cei care au avut curajul, mai bine zis nebunia, sa se intreaca cu elita americana in materie si sa reuseasca chiar pe terenul lor. Acasa la ei. Interpreta romanca Aura Urziceanu este cea care nu numai ca a cantat jazz pe continentul american, dar a facut performanta, cum altii interpreti nici nu-si permit sa viseze – Duke Ellington insusi a cautat-o si i-a propus un contract „pe viata”, pe care l-a respectat timp de 30 de ani – A cantat alaturi de nume stralucitoare din lumea jazz-ului: Quincy Jones, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Mel Lewis etc. – A participat la festivaluri prestigioase: la Carnegie Hall, Newport Jazz Festival etc. – Ani de zile a avut un concert pe zi (320/an) – Castiga la inceput 10.000$ per concert, ca dupa trei luni sa ajunga la 100.000$ – Anul trecut a sarbatorit 45 de ani de cariera muzicala
– Ce face Aura Urziceanu la zi aniversara?
– Acum, la aniversarea de pe 14 decembrie, sunt din nou printre romanii mei, cei pe care nu am icetat nici o clipa sa-i iubesc, in tara ce mi-a tinut de cald in suflet in toti anii cat am stat departe de casa. Pentru ca, doar profesional, continentul american este casa mea, dar acasa a fost si ramane intotdeauna Romania. Orice s-ar spune, romanul este sentimental si cuvantul casa este ceva sfant pentru el. Poate si acest gand m-a animat atunci cand am infiintat anul trecut Fundatia Culturala „Aura Urziceanu”. M-am gandit ca tinerii nostri sunt minunati, sunt talentati, nu se poate sa fie altfel. Se vad cum exceleaza in Microsoft, in muzica, in alte domenii ale artei. Din pacate, acestia sunt prea putini ca sa faca fata concurentei dure cu strainii, ce beneficiaza de o alta situatie materiala, si sa devina convingatori cum ca fenomenul cultural este unul autentic in Romania. Aceasta este fata reala a Romaniei, si nu cea care s-a mediatizat, pe multe canale tv occidentale, in dauna realitatii, dar si a fiecarui traitor de pe acest pamant. Aspectele pe care le urmareste fundatia se axeaza in principal pe descoperirea talentelor, sustinerea lor (ceea ce este cel mai important) si promovarea lor in toata lumea.
– Dar a mai fost si proiectul Megastar de la Prima TV.
– Da, am fost incantata pentru ca m-au solicitat sa particip la acest proiect, este unul generos, pe care l-am imbratisat pentru ca are conexiuni cu planurile fundatiei mele. Apoi am gasit la acest canal tv o echipa grozava, condusa de producatoarea Simona Mazilescu, si un juriu tanar, exuberant si profesionist, cu care am avut doar bucurie sa colaborez.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă