22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania isi face temele

Romania isi face temele

Comparatiile intre state care abia au aderat la UE si membrii vechi nu pot fi obiective si nu sunt relevante.

Secretarul de stat roman pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a declarat pentru "Romania libera" ca un clasament al stadiului indeplinirii directivelor europene, anuntat la sfarsitul saptamanii trecute de ministrul bulgar al Afacerilor Europene, Ghergana Granciarova, potrivit caruia Bulgaria ocupa pozitia 22, iar Romania se afla pe ultimul loc, 27, "nu este foarte relevant", pentru ca statele care abia au aderat la UE nu pot fi comparate cu membrii vechi, care au de transpus in legislatia nationala doar cateva directive pe an, in timp ce noi am avut de transpus cateva sute. In plus, abia pana la sfarsitul anului se va putea spune ca am intrat in circuitul european, pana atunci un astfel de clasament nefiind obiectiv. De asemenea, trebuie sa se aiba in vedere si gradul de complexitate a directivelor care au mai ramas de transpus, daca transpunerea se face prin adoptarea de legi sau prin hotarari de guven ori chiar simple ordine ministeriale.

Alarmism la Sofia
Dupa acest clasament, ministrul bulgar al Afacerilor Europene a venit cu o noua stire socanta, avertizand intr-un discurs ca Bulgaria risca sa fie data in judecata de Comisia Europeana, pentru neindeplinirea a 52 de directive europene.
Secretarul de stat roman pentru Afaceri Europene a "dezamorsat" si aceasta "bomba", declarand pentru "Romania libera" ca Romania si Bulgaria au primit din partea Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicita clarificari privind notificarea directivelor transpuse in legislatia nationala, termenul fiind 20 iunie. Aceasta este o procedura absolut normala, de care nu au fost scutite nici cele zece state care au aderat la UE in 2004. Solicitarea din partea Comisiei Europene a fost insotita de o lista a directivelor a caror transpunere in legislatia nationala nu a fost notificata la Bruxelles, pana la data de 31 martie 2007. Potrivit secretarului de stat Ciocanea, Romania nu mai are de notificat directive a caror transpunere se face prin legi (in cazul carora procedura este mai indelungata, acestea intrand in dezbaterea Parlamentului) ci, cu o exceptie sau doua, doar directive a caror transpunere se face prin hotarari de guvern, situatie in care procesul este mult mai rapid.

Cele mai citite

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Deciziile Fed privind dobânda de referință influențează economia globală și costurile de împrumut

Modificările recente ale ratei dobânzii de referință de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite au un impact nu doar asupra economiei americane, ci...
Ultima oră
Pe aceeași temă