6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomânia, condamnată la CEDO pentru moartea suspectă a unui orfan cu probleme...

România, condamnată la CEDO pentru moartea suspectă a unui orfan cu probleme mentale și infectat cu HIV

România a fost din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru moartea în condiții neclare a unui orfan rrom cu deficiențe mentale și infectat cu HIV, internat la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare din Dolj. Judecătorii de la Strassbourg au reținut că, în cazul lui Valentin Câmpeanu, autoritățile române nu au respectat dreptul acestuia la viață și dreptul la un tratament eficient. Deși nu s-au cerut despăgubiri, CEDO a decis că România trebuie să plătească organizațiilor neguvernamentale care l-au reprezentat pe tânăr 35.000 de euro, pentru cheltuieli juridice.

Gol, într-o cameră fără încălzire

Valentin Câmpeanu s-a născut în 1985, a fost abandonat la naștere și până la 18 ani a trăit în orfelinate. Deși a fost diagnosticat încă din copilărie cu HIV și suferea de o severă dizabilitate mentală, tânărul a fost obligat să părăsească centrul pentru copii cu nevoi speciale, deoarece legea prevede că orfanii ajunși la majorat nu mai pot fi îngrijiți în sistemul de protecție a statului.

Totuși, autoritățile au desemnat, 2003, un lucrător social care să se ocupe de transferul băiatului la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, numai că reprezentanții acestei unități au precizat că nu-l pot primi pe Valentin Câmpeanu, fiindcă nu dispun de condiții de tratament pentru pacienții cu HIV.

Abia în 2004, orfanul de etnie rromă a fost internat într-un centrul medico-social, care a constatat că acesta este într-o stare avansată de degradare psihică și psihiatrică, subnutrit și fără tratament antiretroviral, se arată în hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului.

 La scurt timp, de altfel, acesta a avut o criză și a fost dus spre examinare la același spital de la Poiana Mare, fără nici un rezultat. După trei zile, pentru că starea se agrava, a fost transferat din nou pentru tratament și de data aceasta a fost internat la spitalul de psihiatrie. O săptămână mai târziu, membrii Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) l-au găsit “singur într-o cameră neîncălzită, pe un pat fără lenjerie, îmbrăcat doar cu bluză de pijama și fără asistență de specialitate, pentru că nu sputea mânca sau merge la toaletă”. În aceeași zi, pe 20 februarie 2004, Valentin Câmpeanu a murit.

CRJ a depus o plângere penală în acest caz și, deși s-a început o investigație, procurorii au decis închiderea dosarului, pe motiv că tratamentul aplicat pacientului a fost cel corect și că moartea sa a fost cauzată de o complicație a infecției cu HIV.  Investigația a mai fost deschisă și închisă de două ori, ultima dată în 2008. Prin urmare, cazul a ajuns în atenția Curții Europene a Drepturilor Omului, care ieri a dat un verdict definitiv în dosar.

Verificări independente pentru persoane cu handicap

Curtea de la Strassbourg a considerat că acest caz este atât de grav, încât a acceptat ca plângerea în numele tânărului să fie făcută de organizația guvernamentală care s-a ocupat de cazul său, fapt excepțional în procedurile CEDO.

După șase ani de proces, instanța europeană a decis că autoritățile române au încălcat articolul 2, care consfințește dreptul la viață, din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, și articolul 13 (dreptul la un tratament eficient).

Magistrații au constat că Valentin Câmpeanu “a fost plasat în instituții medicale care nu erau echipate pentru a oferi tratamentul corect având în vedere situația sa; că a fost transferat de la o unitate medicală la alta fără un diagnostic potrivit; că autoritățile nu au reușit să asigure tratamentul necesar cu medicamente împotriva infecției cu HIV”, se arată în decizia instanței europene.

Mai mult, autoritățile, deși erau conștiente de situație – lipsa de personal, de hrană și căldură – din spitalul de psihiatrie unde fusese dus Valentin Câmpeanu, i-au pus fără justificare viața în pericol, conform CEDO.  “Nu a existat nici o investigație propriu-zisă privind circumstanțele morții sale. Găsind că încălcările Convenției  în cazul domnului Câmpeanu reflectă o problemă mai gravă, Curtea recomandă României să ia măsurile generale necesare pentru a se asigura că plângerile persoanelor cu dizabilități mentale aflate într-o situație comparabilă cu privire la  sănătatea și tratamentul lor să fie examinate de o instanță independentă”, se arată în același document.

Deși organizația care l-au reprezentat pe Valentin Câmpeanu nu a cerut despăgubiri, CEDO a decis că România trebuie să le plătească Centrului pentru Resurje Juridice 10.000 de euro, și 35.000 de euro pentru organizația Interights, care a asigurat consilierea juridică.

Spitalul morții

Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare a mai fost implicat într-un scandal privind decesul suspect, în iernile 2003 și 2004, a 109 pacienți. Cazul a fost făcut public de Comitetul European pentru Prevenția Torturii (CEPT), care a descoperit că pentru o parte dintre pacienți nu s-a asigurat tratamentul eficient, în condițiile în care unitatea nu dispunea de personal suficient, iar calitatea și cantitatea de mâncare era sub standarde. De asemenea, spitalul nu era încălzit, iar pacienții ar fi murit din cauza unor infecții cardiace și pneumonii. 

Cele mai citite

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...

Conflicte și acuzații în campania electorală: Elena Lasconi vs. Adrian Zuckerman și jocurile politice ale PNL și PSD

Candidata USR acuză presiuni din partea fostului ambasador american, Adrian Zuckerman, în timp ce liberalii speculează o alianță între PSD și Victor Ponta. Cine...

Zelenski declară că războiul cu Rusia se va încheia mai repede sub administrația Donald Trump

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că „războiul se va încheia mai devreme” sub preşedinţia lui Donald Trump, lăudând ultimele sale contacte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă