20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomania, cea mai corupta tara candidata la UE

Romania, cea mai corupta tara candidata la UE

Potrivit unui studiu efectuat la nivel global, Romania ocupa locul 85 in lume in ceea ce priveste „gradul de rezistenta la coruptie”, fiind la egalitate cu Mongolia sau Republica Dominicana. Cea mai putin corupta tara este Islanda, care a adunat 9,7 puncte din zece posibile. Tara perceputa drept cea mai corupta este Ciad, cu un punctaj de doar 1,7. Romania este ultima tara dintre cele candidate sau membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste capacitatile de combatere a coruptiei, potrivit unui studiu elaborat de Transparency International (TI) si dat publicitatii marti de filiala romana a organizatiei. Romania a fost depasita in clasamentul tarilor „cu rezistenta la coruptie” de state precum Surinam, Lesotho, Burkina Faso, Cuba sau Seychelles, toate avand un punctaj mai mare decat 3, cel al Romaniei. La nivelul Uniunii Europene si al tarilor candidate, Romania ocupa ultimul loc in ceea ce priveste rezistenta la coruptie, penultima clasata, Turcia, depasind-o cu jumatate de punct. Romania a adunat, in 2005, trei puncte din zece posibile, in timp ce urmatoarea tara clasata, Turcia, a adunat 3,5 puncte. Pe locul trei se afla Bulgaria, cu patru puncte, asta in timp ce media punctajelor realizate de tarile din Uniunea Europeana este de 6,66. In acelasi clasament conduce Finlanda, cu 9,60 puncte, urmata de Danemarca, la doar o zecime distanta. Tarile europene considerate mai corupte decat Romania sunt Albania, Armenia, Bosnia, Serbia, Moldova, Macedonia si cateva dintre fostele state sovietice.

Ineficacitatea guvernarii

Activistii romani ai TI apreciaza ca in Romania 2005 a reprezentat un esec in lupta anticoruptie. „Interpretand datele, putem spune clar ca autoritatile romane nu fac, la modul concret, destule pentru a incerca sa lupte cu fenomenul coruptiei. Apreciem ca este timpul ca autoritatile cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei sa faca pasi concreti in acest sens si sa renunte la a actiona la modul declarativ”, a declarat directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar. Pe de alta parte, Codru Vrabie, membru in forul de conducere al organizatiei, a declarat ca situatia Romaniei este rezultatul „proastei guvernari” a tarii in perioada post-decembrista. „Totul pleaca de la politicieni si de la partide, care nu au si nu au avut niciodata politici publice concrete si coerente de lupta impotriva coruptiei. Este nevoie de aceste mecanisme clare pentru a depasi stadiul in care ne aflam azi”, a spus Vrabie.
Analizand modul in care indicele de rezistenta la coruptie al Romaniei a crescut in ultimii ani, Vrabie a explicat ca, fata de 2004, cresterea de 0,1 la suta este una „inertiala”. „De exemplu, Bulgaria a crescut in doi ani cu 0,6 procente ca urmare a miscarilor interne de pe piata de capital, care au transformat tara intr-un mediu concurential si de afaceri corect, cu reguli clare”, a spus Vrabie.

Degeaba avem procurori

Intrebat cui ar trebui reprosata clasarea Romaniei in topul tarilor corupte, Vrabie a revenit la teza despre ineficacitatea guvernarii in ansamblu. „Degeaba avem procurori, instante, autoritati de control si alte institutii, daca ele nu functioneaza coerent si convergent pentru a ajunge la un rezultat comun. Asta ar insemna o politica publica reala, eficace si coerenta: corelarea eforturilor tuturor celor cu atributii in domeniul anticoruptie”, a conchis Vrabie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă