Pagubele pe care România le-ar înregistra în cazul unui cutremur de amploare s-ar ridica la șase miliarde de euro, potrivit unui studiu prezentat marţi de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurări din România – UNSAR, informează Mediafax.
Potrivit studiului, doar 20% din cele 8 milioane de locuinţe sunt acoperite de asigurări obligatorii faţă de dezastre şi 14% au asigurări facultative. Iar din punctul de vedere al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), pagubele pe care le-ar provoca un cutremur similar celui din 1977 s-ar ridica la 775 de milioane de euro.
Directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacşu, a dat asigurări că această companie este reasigurată – acoperită, la rândul ei, cu poliţe de asigurări.
„Noi nu vorbim decât despre portofoliul PAID, nu vorbim despre paguba României, pentru că nu am studiat aşa ceva. Utilizând un model extrem de complex şi care se potriveşte foarte bine pe specificul nostru, RMS, noi suntem acum asiguraţi pentru un eveniment care se produce o dată la 175-180 de ani. Evenimentul din 1977 este, conform RMS, unul la 170 de ani. Deci, noi suntem reasiguraţi în momentul de faţă peste un eveniment echivalent cu cel din 1977”, a subliniat reprezentanta PAID. Potrivit acesteia, programul de reasigurare al companiei este în prezent de 800 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că aceasta este suma totală pe care PAID o poate oferi sub formă de despăgubiri deţinătorilor de poliţe PAD în cazul producerii unei catastrofe.
În plus, potrivit preşedintelui PAID România, Francois Coste, România este mai bine pregătită comparativ cu Italia în ceea ce priveşte sistemul de asigurare împotriva dezastrelor naturale. „Italia nu are un sistem de asigurare de stat sau privat pentru locuinţe în sensul catastrofelor naturale. Treptat construim rezerva în România şi suntem deja la un nivel ridicat. Cu 800 de milioane de euro putem face faţă unui eveniment cum a fost cel din 1977”, a subliniat FrancoisCoste.