1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialRomânia a fost amendată la CEDO pentru tratamente inumane. În 2008, polițiștii...

România a fost amendată la CEDO pentru tratamente inumane. În 2008, polițiștii au intrat peste o familie de romi, au aruncat grenade cu gaze lacrimogene și au împușcat cu gloanțe de cauciuc un adolescent de 15 ani

România a fost amendată din nou de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru că, în 2008, o familie de romi a fost rănită, după ce polițiștii le-au intrat în casă fără mandat de percheziție, i-au bătut și au folosit gaze lacrimogene. CEDO a amendat România cu 11.700 euro, pentru abuzuri ale Poliției. 

În plângerea formulată de familia Boacă, din Clejani, se arată că,în  27 august 2008 agenți ai Detașamentului Poliției pentru Intervenție Rapidă din Giurgiu împreună cu Șeful Poliției din Clejani ”au descins la locuința familiei Boacă din Clejani, județul Giurgiu, fără mandat de percheziție, unde au apelat la violență în manieră nejustificată – inclusiv prin folosirea de gaze lacrimogene – și au creat daune de proprietate”, conform comunicatului organizației Romani CRISS, care a reprezentat familia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Concret, polițiștii și jandarmii au intrat în casa familiei Boacă, l-au lovit pe Ion Boacă peste față cu o armă, iar pe fiul lui de 15 ani l-au împușcat cu un glonț de cauciuc. Doi copii – de doi si patru ani – au leșinat, după ce oamenii legii au folosit gaze lacrimogene în casă. 

Cazul, relatat și de Amnesty International în raportul despre România din 2009, era folosit pentru a arăta că ”organele de ordine aplică  rele tratamente și forță excesivă în instrumentarea anchetelor, iar multe victime sunt de etnie romă”.

Astfel, CEDO a reținut că ”autoritățile naționale nu au efectuat o investigație eficientă, cu probe adecvate”, că ancheta desfășurată în urma plângerii depuse de familia Boacă a ținut cont doar de declarațiile agenților de poliție, ”fără ca niciunul din membrii familiei Boacă să fie audiați”. 

Curtea a mai notat și că ancheta ”nu a încercat să stabilească dacă acuzele reclamentului de violență disproporţionată sunt fondate, în timp ce Poliţia nu a prezentat dovezi care să ateste necesitatea de a recurge la violenţă în interacțiunea petrecută la locuința familiei Boacă”

În concluzie, CEDO a stabilit că România nu a respectat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în speță articolul 3, care prevede că ”nimeni poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

Familia Boacă a mai dat în judecată România la CEDO și a câștigat, și la începutul lunii ianuarie 2016. Atunci, ei au reclamat că, în 30 martie 2006, au fost bătuți de polițiști în incinta postului de poliție din Clejani, că ancheta desfășurată în România a fost deficitară și că au fost discriminați din cauza apartenenței la etnia romă. Plângerea formulată de membrii familiei Boacă a fost respinsă definitiv de instanțele naționale în 14 decembrie 2010, fără a se aduce o explicație plauzibilă faptului că Ion Boacă a necesitat 19 zile de îngrijiri medicale.

Și în 2015, România a fost condamnată la CEDO să plătească 200.000 euro către 27 de romi din Reghin, care, în 2006, au fost răniți într-o confruntare cu polițiștii. „În 7 septembrie 2006, în urma unui conflict iniţial dintr-un bar între două persoane de etnie romă din comunitatea din Apalina şi un poliţist, mai multe echipaje de Poliţie însoţite de forţele speciale au descins în cartierul Apalina, cu scopul de a înmâna două invitaţii procedurale pentru cei doi romi implicaţi, moment în care s-a iscat un conflict între mai mulţi romi şi politişti, aceştia din urmă utilizând necorespunzător şi în mod abuziv mijloacele din dotare. CEDO a condamnat modul în care autorităţile române au derulat ancheta. Mai concret, autorităţile au fost criticate pentru neefectuarea unor expertize de specialitate, pentru omisiunea de a audia persoanele care aveau cunoştinţă de cauză, pentru că nu au stabilit motivele pentru care unele dintre persoanele de etnie romă au fost împuşcate în spate şi pentru că nu au reuşit să stabilească nici măcar care dintre politiştii prezenţi au folosit armele de foc sau să clarifice dacă glonţul cu care a fost împuşcată Ciorcan Susana (care a şi murit ulterior – n.r.) a fost de cauciuc sau metalic”, arăta organizația Romani Criss, în 2015. 

Amintim că, în 2015, raportorul ONU, profesorul Philip Alston, care a efectuat o vizită de monitorizare în România, a arătat că romii sunt discriminați sever. Profesorul aprecia, atunci, că  ”foarte mulți oficiali” cu care a discutat au spus că ”nu există discriminarea romilor în România” și că ”trăiesc așa cum își doresc”. Alții au spus că ”țiganii” sunt criminali cărora nu le place să lucreze și că sunt ”un popor nomad”, care refuză să-și trimită copiii la școală”. Philip Alston afirma  că romii nu se află în această situație pentru că nu își doresc să lucreze sau să fie educați, ci din pricina unei discriminări de durată, a neglijării și izolării. ”Romii sunt români ca toți ceilalți, cu nevoi, ambiții și sentimente”, explica el, într-un scurt interviu acordat Rl. 

Citește și: Raport dur al ONU: Ce măsuri urgente trebuie să ia România în domeniul social

În curs de actualizare 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă