8.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialRomânia alocă pentru Apărare mai puţini bani decât în anul 1989

România alocă pentru Apărare mai puţini bani decât în anul 1989

Fondurile alocate de România pentru Apărare au scăzut sensibil din anul 1989 până în prezent, relevă un studiu publicat de SIPRI (Institutul Internaţional de la Stockholm pentru Cercetări în Domeniul Păcii).

Această evoluţie este în contradicţie atât cu obligaţiile asumate de România faţă de NATO, cât şi cu ameninţările la care este expusă România – atât din sfera terorismului, cât şi cele legate de criza din Ucraina.

Potrivit SIPRI, România a alocat pentru Apărare 4,3 la sută din PIB în anul 1988 şi 4,7 la sută din PIB în anul 1989 (echivalentul a 10.231 milioane de dolari, în anul 1989). După căderea comunismului, România a alocat cei mai mulţi bani pentru Apărare în anul 1991: 4,8 la sută din PIB. În anul 1992, acest procent a scăzut la 4,3 la sută şi a continuat să scadă ulterior.

Cele mai reduse procente din PIB alocate pentru Apărare s-au înregistrat în anii 2010, 2011, 2013 şi 2014: 1,3 la sută din PIB. În valoare absolută, în anul 2014 s-au alocat 2562 milioane de dolari.

Ultimul an analizat în studiul Institutului de la Stockholm este 2014. Studiul SIPRI a fost preluat şi difuzat, acum câteva zile, de Oficiul pentru Dezarmare al ONU.

Citeşte şi: Au crescut SALARIILE militarilor. Dotarea cu ARMAMENT este abia pe locul trei, după salarii şi PENSII

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...
Ultima oră
Pe aceeași temă