21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRomânia a obţinut 216 milioane de euro din fondul european pentru romi

România a obţinut 216 milioane de euro din fondul european pentru romi

Ministrul român al muncii, familiei şi protecţiei sociale, Ioan Botiş, i-a informat pe Eric Besson şi Pierre Lellouche că până acum s-au contractat peste 216 milioane de euro din Fondul european pentru romi, potrivit unui comunicat citat de NewsIn.

„Am subliniat, în discuţiile noastre, că până în prezent, s-au contractat 216.358.433 EUR din Fondul Social European pentru incluziunea socială a romilor, la care se adaugă proiecte finanţate guvernamental, respectiv din fonduri europene de construire a locuinţelor sociale, îmbunătăţire a infrastructurii etc., de care beneficiază şi minoritatea romă”, a explicat Botiş.

„Am accentuat şi importanţa principiului nediscriminării pe baze etnice şi am cerut părţii franceze să lucrăm împreună pentru identificarea de proiecte comune de incluziune socială, pe baza discuţiilor care au avut loc cu ocazia vizitei din august la Paris a secretarului de stat Mocanu”, a adăugat el.

„Noi ne-am arătat toată deschiderea şi am prezentat măsurile concrete pe care Guvernul le-a întreprins şi le întreprinde în vederea ameliorării situaţiei etnicilor romi în România. Suntem conştienţi că este necesară o mai bună implicare şi coordonare a autorităţilor locale şi că este important să implementăm măsuri integrate la nivel local care să permită dezvoltarea din punct de vedere social şi economic”, a spus ministrul român.

„În cadrul convorbirilor noastre de astăzi am subliniat, atât eu, cât şi dl secretar de stat Valentin Mocanu, că problema romilor necesită o abordare europeană şi că ne dorim identificarea de soluţii comune de către statele membre şi Comisia Europeană, complementar faţă de eforturile naţionale, în domenii precum educaţia, formarea profesională, sănătatea şi locuinţele. Am abordat posibilele soluţii la situaţia socio-economică dificilă cu care se confruntă romii şi am pus accent pe incluziunea socială în societăţile în care trăiesc, atât în ţările lor de origine, cât şi în cele de destinaţie, cu respectarea strictă a drepturilor de cetăţeni europeni ale persoanelor de etnie romă”, a spus ministrul român.

Botiş a mai declarat că, în privinţa situaţiei romilor repatriaţi, aceştia sunt sprijiniţi atât de Comitetul interinstituţional creat în acest scop, cât şi de autorităţile locale, pentru găsirea de locuinţe şi slujbe.

De asemenea, ministrul a precizat că autorităţile române vor să înfiinţeze o unitate mobilă de asistenţă care să ofere sprijin autorităţilor locale, pentru redactarea de proiecte de incluziune socială, finanţate din fonduri europene, şi s-a solicitat sprijinul experţilor francezi în acest sens. „Am arătat că e nevoie şi de un efort comun la nivel european ca să facem fondurile europene pentru integrare socială mai uşor de accesat”, a mai spus el.

Botiş a notat că a avut ocazia de a prezenta practici referitoare la romi: faptul că romii au locuri rezervate în universităţi, în Academia de Poliţie, există consilieri locali şi mediatori educaţionali şi sanitari romi, în localităţile unde există comunităţi relativ numeroase, există o Agenţie guvernamentală pentru romi; similar celorlalte minorităţi, romii sunt reprezentaţi automat în Parlamentul României

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă