Premiul „Vlad Mugur” al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a fost decernat, luni seara, scenografei Carmencita Brojboiu, dupa vizionarea spectacolului „Discipolii”, de Andras Visky. Distinctia a fost inmanata de catre regizorul Mihai Maniutiu, laureatul de anul trecut.
Infiintat de catre Consiliul Artistic al teatrului pentru a onora cel mai bun artist invitat al unei stagiuni, premiul „Vlad Mugur” a fost acordat Carmencitei Brojboiu ca o apreciere a celei mai remarcabile performante a stagiunii trecute pentru decorul si costumele spectacolului „Discipolii”. Scenografa a recunoscut ca aceasta noua recunoastere a talentului sau are o valoare speciala pentru ea. Este una de suflet, legata de memoria marelui regizor de teatru Vlad Mugur.
„Discipolii” lui Carmencita
Prezent la ceremonie, dramaturgul Andras Visky a mentionat ca acest spectacol a fost unul dintre cele mai apreciate la editia de anul trecut a Festivalului National de Teatru „I. L. Caragiale” din Bucuresti. De asemenea, criticul dramatic George Banu, care traieste in prezent la Paris, a spus ca scenografa a reusit in aceasta piesa sa inlature toate locurile comune in care actorii s-ar fi putut afla in timpul spectacolului. Banu a recunoscut si abilitatatea Carmencitei Brojboiu de a comunica un mesaj prin culoarea costumelor alese pentru personajele din piesa. Spectacolul este o metafora a experientei comune a privarii de libertate, o varianta mai putin ortodoxa a vietii apostolilor prelungita pana in zilele noastre, trecand prin holocaustul nazist si gulagul comunist. Scrisa de Andras Visky si montata de Gabor Tompa, piesa „Discipolii” a avut premiera in noiembrie 2005.
De atunci, trupa clujeana a avut mai mult de 25 reprezentatii cu acest spectacol, jucat cu succes, atat la Budapesta, cat si la Bucuresti.
Carmencita Brojboiu a lucrat ca scenograf la mai multe teatre din tara si din strainatate. Ea a colaborat cu regizori renumiti precum Philip Osment din Marea Britanie, Gigi Caciuleanu din Franta, Yannis Margaritis din Grecia, Robert Raponja din Croatia sau cu Tompa Gabor, Catalina Buzoianu si Mona Chirila, toti din Romania. In domeniul teatrului-dans, ea a lucrat cu Sergiu Anghel, Ingrid Lupescu-Szell din Germania si cu Alice Necsa, stabilita in Austria. Scenografa a inceput seria de colaborari cu Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca din anul 2000, la spectacole precum „Casatoria” de N. V. Gogol, „Nunta insangerata” de Federico Garcia Lorca, „Nopti din cele 1001”, „Piateta” de Carlo Goldoni, toate in regia Monei Chirila, sau la „O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale, pusa in scena de Tompa Gabor. Din aceasta stagiune, Carmencita Brojboiu este angajata a institutiei de cultura clujene.