2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialRoman sau "liber-cugetator"?

Roman sau „liber-cugetator”?

» Membrii Adunarii Eparhiale a Episcopiei Dunarii de Jos cer studierea religiei ortodoxe in scoli.
» Se cere eliminarea unei prevederi din legea Educatiei.
» Studierea religiei in scoli trebuie sa fie obligatorie, nu facultativa.

La centrul eparhial al Episcopiei Dunarii de Jos din Galati a avut loc sambata sedinta Adunarii Eparhiale, in cadrul careia s-a luat act de activitatile desfasurate in 2007 si au fost stabilite obiectivele prioritare pentru acest an. 2008 va fi anul intensificarii lucrarii misionare a preotilor, monahilor si credinciosilor Eparhiei, prin aprofundarea invataturii Sfintei Scripturi si prin participarea la Sfanta Liturghie, dar si sprijinirea lucrarii social-filantropice a slujitorilor din asezamintele sociale bisericesti si din parohii, in colaborare cu institutiile specializate ale statului si organizatii neguvernamentale. O alta prioritate,  acordarea unei atentii deosebite modului in care se desfasoara educatia crestina in scoli, a devenit subiectul principal al dezbaterilor, pentru ca noul pachet de legi a educatiei lansat in dezbatere de ministrul Cristian Adomnitei introduce o prevedere prin care studierea religiei nu va mai fi obligatorie, ci "facultativa", iar, prin modul in care sunt tratate de elevi si profesori disciplinele "facultative", aceasta ar fi sinonima cu eliminarea religiei din programa scolara. Episcopul Dunarii de Jos, PS dr. Casian Craciun, i-a invitat pe cei prezenti sa isi spuna opiniile in legatura cu aceasta modificare legislativa.
Membrii Adunarii Eparhiale au fost unanim de acord ca introducerea studiului «facultativ» ar reprezenta o incurajare a  renuntarii la studierea religiei, iar asta va determina o scadere a calitatii procesului educational.
In acest context, membrii Adunarii Eparhiale  au lansat un apel public catre toate institutiile implicate, dar si catre profesori, elevi si parinti, pentru sustinerea actualului statut al orei de Religie in scolile din Romania.
Mai mult, parlamentarii de Galati si Braila care au participat Adunarea Eparhiala au promis ca formularea articolului 10 din noul pachet de lege a Educatiei nu va trece de Parlament.

SPECIALISTUL
» Romanism

"Noi dorim, punctual, sa ramana actuala prevedere, pentru ca aceasta situatie de acum este o realitate, prin care se atinge scopul educatiei si se ating toti parametrii educatiei, in general, nu numai ai educatiei religioase. Nu cunoastem, in cele 64 de licee de pe teritoriul eparhial, motive de a se recuza religia ca obiect de studiu. Daca sunt, din partea parintilor, elevilor si profesorilor, propuneri, evident ca trebuie sa tinem seama de ele. Dar proiectul unei legi a educatiei face obiectul dezbaterii, cum o facem si noi, aici."

PS dr. Casian Craciun,  episcopul Dunarii de Jos

Cele mai citite

Donald Trump revine cu declarații provocatoare și sugerează posibilitatea anexării Canadei

În timp ce președintele Joe Biden a transmis un mesaj clasic de Crăciun, subliniind valorile „libertății, iubirii, bunătății și compasiunii”, Donald Trump a ales...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....
Ultima oră
Pe aceeași temă