37.7 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialRomân amendat după o ședință de spiritism la Sarmisegetusa Regia

Român amendat după o ședință de spiritism la Sarmisegetusa Regia

Jandarmii hunedoreni au amendat un român rezident în Irlanda, după ce a fost prins în timp ce făcea o şedinţă de spiritism în Sanctuarul din Cetatea Sarmisegetusa Regia, monument protejat UNESCO, informează Mediafax.

"Ion C., în vârstă de 47 ani, cu domiciliul în Irlanda, a ignorat marcajele ce interzic accesul în acea zonă, respectiv normele de vizitare a sitului arheologic, ce obligă vizitatorii să nu organizeze manifestaţii publice, cultural-artistice, ceremonii religioase sau ezoterice, şedinţe de yoga, spiritism sau de vindecare şi purificare în incinta sitului arheologic fără aprobarea prealabilă a administraţiei monumentului, precum şi să nu participe la astfel de adunări. Bărbatul a fost oprit de jandarmii montani, care l-au amendat cu 500 de lei, în conformitate cu Regulamentul de vizitare a monumentului istoric Sarmisegetusa Regia – Grădiştea de Munte", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean "Decebal" Hunedoara, sublocotenent Lucian Stoichiţoiu.

Echipe de la Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Grădiştea de Munte – Sarmisegetusa Regia execută, din luna mai 2013, permanent misiuni de ordine publică în zona sitului arheologic, iar nerespectarea regulilor de vizitare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 2.000 de lei. 

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei devin adevărate locuri de pelerinaj în perioada Sânzienilor. 

Aici, "cerurile se deschid", spun unii din cei care se îndreaptă spre monumentele UNESCO, însă în cetatea Sarmizegetusa Regia, considerată un centru energetic de amatorii de meditaţii, practicile religioase şi mistice au fost interzise.

În Sarmisegetusa Regia, practicile mistico-religioase au fost interzise de administraţia monumentului UNESCO, pe motiv că îi deranjează pe ceilalţi vizitatori. Totodată, unele ritualuri, pe care turiştii le făceau urcându-se pe monumente, au dus în trecut la deterioararea acestora.

Cele mai citite

Serbia reușește să pună mâna pe un punct la ultima fază a meciului

Selecționatele Sloveniei și Serbiei au remizat, scor 1-1 (0-0), într-un meci din cadrul Grupei C a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, desfășurat...

Președintele ICR este noul președinte EUNIC – rețeaua institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană

În cadrul Adunării Generale desfășurate la București în perioada 19-20 iunie 2024, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a preluat mandatul de președinte al...

Ședința Guvernului de astăzi va fi reprogramată

Şedinţa de Guvern care urma să aibă loc astăzi va fi reprogramată, a anunţat Executivul.Potrivit unui anunţ al Guvernului de ieri, reuniunea guvernamentală urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă