24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRoger Federer si Rafael Nadal, in centrul atentiei

Roger Federer si Rafael Nadal, in centrul atentiei

Cea de-a 121-a editie a turneului de la Wimbledon, al treilea de Grand Slam al anului, va debuta astazi la Londra. Principalul favorit este din nou Roger Federer, care va incerca sa cucereasca cel de-al cincilea titlu consecutiv, in timp ce la feminin toti ochii sunt atintiti asupra belgiencei Henin.

Roger Federer este hotarat sa-si apere titlul cucerit anul trecut la Wimbledon, mai ales dupa insuccesul de la Roland Garros, unde in finala de acum cateva saptamani a fost intrecut, a doua oara consecutiv, de spaniolul Rafael Nadal. Federer va disputa primul sau meci la editia din acest an de la Londra pe noul Central de la Wimbledon, caruia ii lipseste doar acoperisul rabatabil care va functiona abia din 2009. O prima runda mai putin lejera se anunta pentru Rafael Nadal, finalistul de anul trecut de la Wimbledon, proaspatul castigator al editiei 2007 a Roland Garros pentru a doua oara consecutiv. El il va intalni in primul tur pe americanul Mardy Fish, care a jucat pe gazonul englez de doua ori in turul al treilea.
La feminin, belgianca Justin Henin, numarul unu mondial, cotata ca principala favorita a turneului, desi nu a castigat nici un titlu la Wimbledon, ar putea avea mai multe sanse in acest an, desi este posibil ca ea sa o intalneasca si pe americanca Serena Wiliams, cap de serie nr. 7 si de doua ori castigatoare a turneului de la Wimbledon, pe care a invins-o insa in urma cu cateva saptamani la Roland Garros.
Amelie Mauresmo, detinatoarea de anul trecut a trofeului, are un traseu mai dificil. In prima runda ea o va intalni pe americanca Jamea Jakson, dar daca va trece de aceasta va avea meciuri care se anunta dificile in compania jucatoarelor din estul Europei – cehoaica Nicole Vaidisova (cap de serie nr. 14), rusoaica Nadia Petrova (11) sau sarboaica Ana Ivanovic (6), finalista la Roland Garros.

Pavel si Gallovits, singurii romani
Singurul roman care va fi prezent pe tabloul principal masculin de simplu al turneului de la Wimbledon este Andrei Pavel, nr. 125 ATP, la cea de-a noua prezenta pe iarba londoneza. Se poate spune ca romanul a avut noroc la tragerea la sorti, in primul tur el urmand a-l intalni pe argentinianul Juan-Pablo Guzman (26 de ani), care a mai jucat o singura data la Wimbledon, in 2002, dar a fost eliminat din primul tur. Daca va trece de Guzman, Pavel va juca, in runda a doua, cu invingatorul partidei dintre americanul James Blake, cap de serie numarul 9, si rusul Igor Andreev.
La feminin vom fi reprezentati de Edina Gallovits (71 WTA), care o va intalni, in runda inaugurala, pe americanca Meilen Tu (41 WTA), iar daca va obtine calificarea va juca, in turul secund, cu invingatoarea partidei dintre Ana Ivanovici (Serbia), a sasea favorita, si Melinda Czink (Ungaria).

Premiere si premieri-record la Wimbledon
Inca inainte de a incepe, editia din acest an a turneului de la Wimbledon a inregistrat o serie de premiere. Mai intai, dupa o serie de testari detaliate ale tehnologiei Hawkeye (ochi de soim) pe terenurile cu iarba, englezii au decis sa introduca acest sistem de supraveghere, care va reduce numarul potentialelor greseli de arbitraj, odata cu startul intrecerilor care incep astazi. Apoi, pentru prima data in istoria acestei competitii, premiile in bani oferite la turneul feminin vor avea aceeasi valoare cu cele de la intrecerile masculine. Castigatorii vor fi recompensati cu cate 700.000 lire sterline (aproximativ 1,05 milioane de euro), record la un turneu de mare slem. De altfel un record il reprezinta si fondul de premiere al intrecerilor – 11,282 milioane de lire sterline (aproximativ 16,84 milioane de euro), cu 8,7 la suta mai mare decat cel de anul trecut oferit in turneul masculin.

Cele mai citite

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă