3.9 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialRobotul umanoid NAO vine pentru prima dată în România. Vezi unde

Robotul umanoid NAO vine pentru prima dată în România. Vezi unde

Participanţii la concursul internaţional de proiecte informatice INFOMATRIX, care are loc în acest week-end, la Universitatea Lumina din Capitală, îl vor vedea pe robotul umanoid NAO, adus pentru prima dată în România.

NAO, fratele european al renumitului Asimo, este un robot umanoid  care merge, vorbeşte, recunoaşte şi interacţionează cu oameni şi obiecte interactive, el fiind un vârf al tehnologiei actuale. El va deschide etapa naţională a concursului internaţional de proiecte informatice INFOMATRIX, ajuns la cea de-a zecea ediţie. Elevii români care visează că vor reuşi şi ei într-o zi să realizeze asemenea invenţii îşi vor prezenta propriile creaţii în cele două zile de competiţie.

La etapa locală a concursului de informatică, la care va fi prezentat NAO, vor fi analizate peste 130 de proiecte realizate de echipe formate din elevi de liceu sau studenţi din toată ţara, înscrişi la una din cele cinci categorii ale concursului: „Computer Art” (17 proiecte), „Programming” (37 proiecte) , „Hardware Control” (17), „Robotics – Mini Sumo and Line Follower” (23) si „Short Movie”(37).

„Computer Art” presupune transpunerea în digital a oricărei forme de artă: muzică, desen, pictură etc. cu ajutorul computerului.

Participanţii la categoria „Programming” dezvoltă aplicaţii inovative cu aplicabilitate în lumea reală cu interfaţa funcţională şi uşor de folosit. Aplicaţiile pot fi realizate în orice limbaj de programare.

Un proiect realizat la categoria „Hardware Control” presupune folosirea unui PC sau a unor sisteme de control de tipul PIC sau PLC pentru controlul unor sisteme hardware. La această categorie, se acordă o mare importanţă originalităţii, utilităţii şi funcţionalităţii proiectului.

Sumo cu roboţi

Participanţii la categoria „Robotics” se pot înscrie la una din cele două subcategorii „Mini Sumo” sau „Line Follower”. „Mini Sumo” presupune confruntarea dintre doi roboţi autonomi în care fiecare încearcă să îşi impingă adversarul în afara unui spaţiu delimitat. În cadrul probei „Line Follower”,  un robot autonom trebuie să parcurgă un traseu prestabilit în cel mai scurt timp posibil.

La categoria „Short Film” participanţii realizează câte un filmuleţ prin care propun soluţii pentru problemele globale ale omenirii precum poluarea, folosirea inadecvată a tehnologiei, foamete, sărăcie, războaie etc.

La finalul competiţiei din acest week-end, vor fi selectate proiectele care vor reprezenta România la finala internaţională a concursului ce va avea loc în perioada 3-7 mai, la Bucureşti, şi la care participă peste 150 de echipe din 35 de ţări.

Elicoptere cu patru elice

Printre proiectele cele mai interesante se numără quadrocoptere, adică elicopere cu patru elice, cu diferite aplicaţii (camere de supraveghere, dispozitive de înregistrare audio-video, etc), roboţei autonomi ce pot îndeplini anumite sarcini etc.

Studenţii au fost şi ei interesaţi de concurs şi s-au înscris cu 24 de proiecte realizate la Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică Craiova, Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Petroşani şi Universitatea Europei de Sud-Est Lumina.

NAO

http://www.youtube.com/watch?v=FC8S8oyzP9s&feature=related  )

 

Elicoptere

http://www.youtube.com/watch?feature=youtube_gdata_player&v=rD9FIgdHWBE

http://www.youtube.com/watch?v=IJwXiyw3Gd8&feature=endscreen  

 

Cele mai citite

Programul supermarketurilor în perioada Crăciunului

Programul supermarketurilor în perioada Crăciunului. Supermarketurile din România își ajustează programul de funcționare, oferind posibilitatea clienților să-și organizeze cumpărăturile în mod eficient. Carrefour, Kaufland...

Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități: Audit național, investiții record și reforme fiscale majore

Auditul de eficiență va sta la baza desființării sau comasării unor autorități și instituții Coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități propune un program de guvernare ambițios, axat pe auditul...

FCSB încheie anul cu victorie, dar nemulțumită de diferența de scor. „Obiectivul era primul loc”

FCSB a învins Poli Iași cu 2-0 în ultima etapă din 2024, dar atât antrenorul Elias Charalambous, cât și căpitanul Darius Olaru au recunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă