19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRobert Gates: Statele Unite nu se mai află în război în Irak

Robert Gates: Statele Unite nu se mai află în război în Irak

Statele Unite nu mai sunt în război, în Irak, după încheierea misiunii de luptă, a spus miercuri secretarul american al Apărării, Robert Gates, la baza americană Camp Ramadi din vestul Irakului, potrivit Mediafax.

„Operaţiunile de luptă s-au terminat”, a adăugat el. „Vom continua să cooperăm cu irakienii în domeniul luptei împotriva terorismului, vom acorda consiliere şi (vom asigura) formare”, a continuat Gates. „Deci, aş spune că ne aflăm în faza finală a angajamentului nostru în Irak”, a spus el.

Într-un discurs solemn adresat naţiunii, susţinut la Casa Albă, preşedintele american, Barack Obama, a anunţat în mod oficial, marţi seara, către ora 24.00 GMT (miercuri, 03.00, ora României), încheierea misiunii de luptă a armatei americane în Irak, la şapte ani de la invadarea acestei ţări, care a condus la îndepărtarea de la putere a lui Saddam Husein.

„Astăzi, anunţ că misiunea de luptă în Irak s-a încheiat. Operaţiunea «Iraqi Freedom» s-a încheiat, iar irakienii sunt, de-acum reponsabili de securitatea ţării lor”, a declarat Obama în discursul său, susţinut în Biroul Oval.

„Am retras aproximativ 100.000 de soldaţi americani din Irak. Am închis sute de baze sau le-am transferat irakienilor”, a adăugat el, subliniind că îşi îndeplineşte, astfel, o promisiune pe care a făcut-o în campania electorală.

Obama a declarat, totodată, că ţara sa a plătit un „preţ enorm” în Irak, unde au fost ucişi peste 4.400 de militari americani.

Gates urma să asiste miercuri, alături de vicepreşedintele american, Joe Biden, care a sosit luni seara în Irak, la o ceremonie oficială, în apropiere de Bagdad, marcând lansarea operaţiunii New Dawn, în continuarea opraţiunii Iraqi Freedom.

Statele Unite au, în continuare, 49.700 de militari în Irak, iar aceştia se vor ocupa de formarea forţelor de securitate irakiene, în contextul în care ţara se confruntă, din iulie, cu un val de violenţe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă