Îl cheamă Gheorghe Boeru și procurorii îl acuză că a aranjat contracte publice cu deputatul Sebastian Ghiță, fapt pentru care l-a denunțat și el pe primarul Andrei Chiliman. Totul s-a întâmplat în dosarul penal extins al cumnatului lui Victor Ponta. Același Gheorghe Boeru a fost implicat direct și în afacerea Nitramonia alături de controversatul Fatih Kesser, anchetat de procurorul Victor Ponta la începutul anilor 2000. Privatizarea frauduloasă a Nitramonia a declanșat în 2003 urmărirea penală pe numele lui Boeru și Kesser, dar nimeni n-a pățit nimic atunci. Acum, după ce a petrecut trei săptămâni în arestul poliției prahovene, Gheorghe Boeru a fost plasat sub control judiciar. Provine dintr-o direcție a armatei și s-a lansat în afaceri imediat după revoluție. A devenit consultant pe fonduri europene, general de aviație în rezervă și urmărit penal la DNA Ploiești.
Cum a dispărut fabrica de explozibili
În martie 2003, Gheorghe Boeru a semnat efectiv actele de preluare a Nitramonia Făgaraș, cel mai mare producător de explozibili din regiune, privatizat pentru doar 800.000 de dolari. Boeru nu era singur în afacere, ci îl avea partener pe controversatul Fatih Kesser, afacerist turc de origine kurdă. Ambii reprezentau atunci o companie offshore din Statele Unite prin care, de altfel, au luat Nitramonia.
La acea dată, cei doi, Boeru și Kesser, erau deja administratori la Colorom Codlea, după ce, anterior, o preluaseră și pe aceasta de la stat, prin aceeași firmă offshore (Fletcher Group LLC).
Ambele unități strategice ale industriei românești au fost băgate în faliment atât de rapid încât, tot în 2003, a și izbucnit scandalul pe tema privatizării lor. Inamic public a devenit Fatih Kesser care, spre deosebire de partenerul său, Gheorghe Boeru, era deja notoriu din cauza mai multor deturnări frauduloase de TVA comise la sfârșitul anilor 90. Adunate, fraudele au produs un prejudiciu de peste 100 de milioane de dolari.
La început a fost ancheta lui Ponta
Cauză penală cu deturnările de TVA fusese instrumentată în 2000 chiar de procurorul Victor Ponta care l-a arestat pentru o lună pe Fatih Kesser, trimițându-l în judecată, la pachet cu niște kurzi, câțiva sirieni și doi funcționari fiscali din Constanța.
Numai că, deși era obiectul unui dosar mamut de spălare de bani, Kesser a fost eliberat repede și, la scurt timp, împreună cu Gheorghe Boeru, a preluat pe nimic întreprinderile brașovene Colorom Codlea și Nitramonia Făgăraș. Pe prima cei doi au folosit-o imediat într-o nouă fraudă fiscală, deturnând ilegal TVA în sumă de 16 miliarde lei vechi. Așa au apărut încă două dosare penale pe numele lui Boeru și Kesser.
La acea vreme, cel care a menținut presiune publică pe subiectul Fatih Kesser a fost Metin Cerchez, deputat din partea minorității turce în legislatura 2000-2004. De la tribuna parlamentului, Cerchez l-a acuzat sistematic pe Kesser că ar fi trezorierul PKK -Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerat organizație teroristă în toată lumea. Interpelările lui Cerchez au produs un film halucinant al răspunsurilor oficiale și al faptelor concrete.
Cronologie
În guvernul Năstase, Ioan Rus, actualul ministru demisionar al Transporturilor, era tot ministru, dar la Interne. În iulie 2001, Rus i-a răspuns lui Cerchez că Kesser era judecat pentru fraude fiscale, dar că la ora aceea se afla deja în libertate. Mai mult, în 2001, pe numele lui Kesser pornise și dosarul penal privind frauda fiscală de la Colorom Codlea.
Asta nu i-a împiedicat însă pe Fatih Keser și Gheorghe Boeru să preia Nitramonia Făgăraș la începutul lui 2003.
Un an mai târziu, în martie 2004, ministrul Ioan Rus avea să-i confirme deputatului Cerchez următoarele: “(…) s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Kesser Mehmet Fatih și Boeru Gheorghe pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals sub semnătură privată (…). Aceștia, în perioada 2002-2003, în calitate de reprezentanți ai frimei Fletcher Group LLC, prin prezentarea de documente false, au indus în eroare comisiile Autorității pentru Privatizarea și Administrarea Participațiilor Statului privind vânzarea pachetelor de acțiuni deținute de această firmă la Colorom SA și Nitramonia SA atât pe timpul negocierilor cât și pe timpul executării contractelor de vânzare-cumpărare a acțiunilor (…).” În aceeași cauză au fost cercetați și doi bancheri care ar fi favorizat infracțiunile lui Boeru și Kesser.
În 2004, ministrul Justiției din guvernul Năstase, Cristian Diaconescu, trecea și el în revistă dosarele privatizărilor Nitramonia și Colorom, arătând că Fatih Kesser și alte 11 persoane au fost trimise în judecată pentru spălare de bani, grup criminal organizat și înșelăciune.
Kesser a dispărut însă. A fost dat atunci în urmărire generală și a rămas așa până când ar fi decedat, după cum susține acum Metin Cerchez. “Kesser a murit de leucemie la Istanbul în ultima zi a anului 2013. L-am întâlnit personal acolo, după scandal, acum câțiva ani. Avea un restaurant lângă Sfânta Sofia”, a declarat Cerchez pentru RISE Project.
Gheorghe Boeru, în schimb, a prosperat în afaceri de consultanță.
Cât despre Nitramonia, în loc să reia procesul de privatizare, guvernul Năstase s-a înţeles cu firma fostului deputat PSD, Mihai Tânjală, să salveze fabrica preluând cumpărătorul iniţial. Adică, offshore-ul reprezentat în România de Gheorghe Boeru și Fatih Kesser. Fost ofițer de contrainformații, Mihai Tânjală a pus imediat întreprinderea din Făgăraș pe butuci, iar acum este urnărit internațional după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare în cazul devalizării altei societăți de stat.
Acuzații de corupție
Extrem de mediatizat în aceste zile, dosarul penal instrumentat la DNA Ploiești îl include și pe Gheorghe Boeru, în sarcina căruia reține acuzații de dare de mită, trafic de influență și evaziune fiscală.
Prin firma lui de consultanță, Boeru a obținut fraudulos contractul de management al unui mega-proiect finanțat din fonduri europene care a vizat realizarea de canalizării in Prahova. Proiectul era derulat de societatea Hidro Prahova, controlată de consiliul județean condus de baronul PSD, Mircea Cosma. Practic, compania lui Gheroghe Boeru făcea studiile de fezabilitate, stabilea parametrii tehnici și alcătuia caietele de sarcini în baza cărora se licitau lucrările respective. Adică, cele mai bănoase etape ale proiectului. Unul dintre beneficiarii acestor lucrări a fost cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu.
Astfel, Gheorghe Boeru s-a intersectat cu ceea ce procurorii DNA Ploiești numesc “un grup de interese în ceea ce privește activitatea derulată la nivelul SC Hidro Prahova SA în special cu privire la implementarea proiectului cu finanțare europană, format din Ghiță Sebastian și Cosma Vlad Alexandru (deputat PSD, fiul lui Mircea Cosma – n.n.)”.
Denunțurile
Aflat în arest, Boeru l-a denunțat pe edilul Andrei Chiliman, iar mărturia sa a scos la iveală altă grupare organizată care ar fi luat mită zece la sută din contractele publice acordate de primăria sectorului 1. Boeru însuși a admis că ar fi participat în acest carusel al șpăgilor cu banii câștigați în Prahova. Dar Chiliman n-a fost singurul denunțat de Boeru.
A urmat Adrian Semcu, tot liberal, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, care l-ar fi ajutat să obțină contractul de consultanță cu Hidro.
Compania de familie
Pe website-ul propriu, Romair Consulting, firma de consultanță a lui Gheorghe Boeru, pretinde că este “lider de piață în construirea și implementarea proiectelor finanțate de Uniunea Europeană, având ca obiectiv continuarea politicii de instruire și promovarea celor mai buni manageri în domeniu.”
Tot pe site sunt amintite și numeroase contracte pe fonduri europene obținute de companie. Unul major este cel încheiat cu RAJA SA, cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate. Alt contract vizează studiul de fezabilitate al lucrărilor de reabilitare a plajelor românești plus încă două parafate cu Consiliul Județean Constanța. Romair Consulting a mai obținut proiecte de management al deșeurilor cu administrațiile Tulcea, Cluj, Alba și Prahova, dar și un contract de consultanță cu primăria generală din București privind Centrul Municipal Integrat pentru Situatii de Urgență.
La secțiunea “Mesajul Președintelui” din website-ul firmei Romair Consulting, Gheorghe Boeru afirmă: “Pentru România, dorim să construim proiecte cu care să rămânem în istorie și să demonstrăm ca țara noastră își are locul bine stabilit în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene. Suntem o companie de familie și îmi doresc ca Romair Consulting să urmeze permanent abordarea unei familii puternice.”