Economia globală va trăi periculos în anul care vine, cu o creştere modestă în ţările dezvoltate care va compensa slăbiciunile persistente de pe pieţele emergente, cu inflaţie şi dobânzi extrem de scăzute şi tensiuni care pot sădi germenii unei noi crize financiare majore.
„În multe ţări, sectorul financiar are încă slăbiciuni, iar pe pieţele financiare riscurile sunt în creştere. Toate acestea înseamnă că creşterea economiei globale va fi dezamăgitoare şi inegală în 2016“, afirmă directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-un articol publicat miercuri în jurnalul german Handelsblatt, citat de Mediafax.
Ea a adăugat că productivitatea scăzută, îmbătrânirea populaţiei şi efectele crizei financiare globale frânează dezvoltarea economiei mondiale, care are perspective slabe pe termen mediu. Astfel, preţul petrolului va continua să scadă. Acest fapt a avut două efecte benefice pentru economia globală, a mărit puterea de cumpărare pentru populaţie şi companii şi a redus inflaţia.Impactul declinului preţurilor petrolului va fi că inflaţia va fi mai scăzută decât au anticipat marile bănci centrale ale lumii.
Zona euro a dovedit în ultimii şase ani o mare abilitate “de a smulge o înfrângere din ghearele victoriei“.De fiecare dată când criza părea să se fi sfârşit, s-a întâmplat ceva rău. În 2016, acest ceva ar putea fi Grecia, prinsă în capcana datoriilor şi a austerităţii, Spania, deocamdată fără direcţie în lipsa unui guvern stabil, sau muribunda Franţă, notează The Guardian.
Există totuşi câteva motive pentru care zona euro ar putea să nu se împiedice înainte de 2017. Primul este că va beneficia de întârzierea înăspririi politicii monetare în SUA şi Marea Britanie şi de măsurile pro-creştere din China. Al doilea este că BCE va continua programul de suplimentare a lichidităţilor în speranţa că băncile vor creşte creditarea. BCE vrea şi devalorizarea euro pentru susţinerea exporturilor, dar acest fapt ar putea fi dificil dacă Fed va majora dobânzile mai lent decât anticipează pieţele în prezent. Există o probabilitate destul de ridicată ca dolarul mai degrabă să se deprecieze decât să se aprecieze în raport cu euro.
Însă, cel mai mare risc imediat pentru economia globală provine de pe pieţele emergente, în special cele afectate de prăbuşirea preţurilor materiilor prime. Brazilia este cea mai mare economie din America Latină şi are probleme serioase, Economia se contractă cel mai mult după anii 1930, inflaţia depăşeşte 10%, moneda s-a prăbuşit, ministrul de Finanţe tocmai şi-a dat demisia, iar o vizită din partea FMI pare inevitabilă. În aceste condiţii, economia mondială nu va exploda în 2016, dar va fi aprins un fitil, conchide analiza realizată de The Guardian.