20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRice si Gates in Orient: Armament contra influenta

Rice si Gates in Orient: Armament contra influenta

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si secretarul apararii, Robert Gates, au format un cuplu inedit care s-a aflat ieri in Orientul Mijlociu in incercarea de a reduce influenta Iranului in regiune.

Cei doi s-au intalnit ieri, la Sharm El-Sheik, in Egipt, cu liderii arabi pe care incearca sa-i convinga sa acorde sprijin guvernului irakian, slabit de luptele dintre siiti si sunniti. In conditiile in care Arabia Saudita s-a aratat ostila guvernului siit irakian, mergand pana acolo incat l-a acuzat pe premierul Nouri Al-Maliki ca este agent iranian, sarcina celor doi oficiali americani nu este deloc una simpla.
Pentru a-si dovedi angajamentul fata de securitatea regiunii, administratia Bush a anuntat de luni ca a aprobat vanzarea de armament in valoare de 20 de miliarde de dolari catre monarhiile din Golf bogate in petrol ca o masura de protejare a aliatilor arabi ai SUA fata de "regimuri si ideologii extremiste". In realitate, dupa cum a recunoscut Rice, este vorba in primul rand de Iran: "Nu exista nici o indoiala, cred – a declarat ea –, ca Iranul constituie cea mai importanta provocare la adresa intereselor americane in Orientul Mijociu si la adresa Orientului Mijlociu pe care noi ni-l dorim.
In paralel, SUA vor acorda un ajutor militar Egiptului si Iordaniei si isi vor mari asistenta militara pentru Israel cu 25% in urmatorii 10 ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă