16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialRezumatul episoadelor anterioare

Rezumatul episoadelor anterioare

Saceleanul Gheorghe I. Median, fiu de oier, a plecat la 12 ani de acasa si s-a angajat cioban, cu plata in oi. In 27 de ani avea 2.500 de oi.
In 1922 activitatea de oier s-a intersectat mirabil cu oportunitatea de a deveni fermier: a cumparat 147 ha de teren la Pecineaga (Constanta). In 1930 mai cumpara 191 ha.
Pana in 1938 Gheorghe I. Median, un mocan in stare sa infrumuseteze ideile, reuseste sa intemeieze o ferma model chiar si pentru anul 2005, nu numai pentru acea perioada: depozite, magazii, casarie ca o farmacie, tractor McCormick, batoza Kleiton, pluguri, semanatori etc. Un miracol intr-o zona arida, secetoasa.
In martie 1949, in toiul noptii, 12 zdrahoni inarmati cu mitraliere au evacuat familia Median in numai 5 minute, intregul avut fiind confiscat pur si simplu.
A urmat deportarea in zona Brasovului. Bejenia a fost grea, dar o familie puternica ca cea a Medienilor a supravietuit, dovedindu-si volnicia.
Intemeietorul fermei s-a stins in 1977, la 91 de ani, cu dorinta sa rascumpere vremea scursa de la alungarea sa de la ferma Pecineaga.
Pe trupul fermei Median s-a “infiintat” o IAS. Dupa 1990 clica baronului local Vasile Olan a pus umarul la falimentare si lichidare.

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă